Günde 8'den Fazla Tuvalete Gidenler Dikkat

Günde 8'den Fazla Tuvalete Gidenler Dikkat
Avusturya Sen Jorj Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof.Dr.Bedreddin Seçkin, aşırı aktif mesane tanısı koymak için mutlaka idrar kaçırmanın olması gerekmediğini söyledi.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bedreddin Seçkin, aşırı aktif mesane tanısı koymak için mutlaka idrar kaçırmanın olması gerekmediğini söyledi. Seçkin, "Günde 8'den fazla tuvalete gitme ihtiyacınız varsa, geceleri idrara uyanmanız gerekiyorsa, tuvalete sıkışarak koşturuyorsanız, aşırı aktif mesane olma ihtimali çok yüksektir." dedi.

Prof. Dr. Bedreddin Seçkin her yaşta görülebilen aşırı aktif mesane ile ilgili bilgiler verdi. Kadın ve erkeklerde her yaşta görülebilen ve 6 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü söyleyen Seçkin, şunları kaydetti: "Yaş ilerledikçe daha çok karşımıza çıkar ama her yaşta görülebileceği bilinmelidir. İdrar kaçırmanın idrar torbasının işleyişi ile ilgili olduğu durumlara 'aşırı aktif mesane' demekteyiz. Çoğunlukla yapısal değil işlevsel bozukluk nedeniyle karşımıza geldiklerinden bu gurup hastalıklara ilaç tedavisi ile çözüm bulunabilir."

Aşırı aktif mesane tanısı koymak için mutlaka idrar kaçırmanın olması gerekmediğini belirten Seçkin, "Günde 8 den fazla tuvalete gitme ihtiyacınız varsa, geceleri idrara uyanmanız gerekiyorsa, tuvalete sıkışarak koşturuyorsanız, sizde aşırı aktif mesane olma ihtimali çok yüksektir." ifadelerini kullandı.

Toplumumuzda utanma, çekinme, tedavi gerektiren bir şey olmadığını düşünme ya da yaşın gereği normal olduğunun kabul edilmesi gibi sebeplerle bu gurup hastaların tamamına ulaşılamadığını vurgulayan Seçkin, Yaşlandıkça daha çok görülüyor olmasına rağmen yaşlılığın bir gereği değildir. İdrar kaçırma ya da sıkışma durumları hiçbir yaşta normal kabul edilemez. Aşırı aktif mesanenin sebebi tam olarak bilinmiyor olsa da bazı gıda ve içeceklerin şikayetleri artırdığı ortadadır." şeklinde konuştu.

Bazı yiyeceklerin aktif mesane şikayetlerini aktaran Seçkin şöyle devam etti: "Kafein içeren tüm içecekler (kola, kahve vb), çikolata, çilek ve patlıcan, domates, acı ekşi baharatlar, turşu, sütlü tatlılar gibi Türk mutfağımızın lezzet unsurları aşırı aktif mesaneniz varsa yakınmalarınızın artmasına yol açabilirler. İlaç tedavisi kadar gıda alımına dikkat edilmesi de tedavide önem kazanmaktadır. Tansiyon ilacınızı alırken nasıl tuz tüketiminize de dikkat etmeniz gerekiyorsa, mesanenizin haylazlığını gidermek için bahsedilen gıdalarla ilgili kısıtlamalara uymak yararınıza olacaktır."

Aktif mesane şikayetini taşıyan vatandaşlara uyarılarda bulunan Seçkin, "Utanmak, sıkılmak gibi sebepleri mazeret yapmak gözü bozuk olduğu için gözlük takan insanın utanması ile aynı mantıkla değerlendirilmelidir. İşlemeyen ya da bozuk olan bir sistem tedavi edilmelidir, nasıl ki gözlük takmaktan utanmıyorsak idrar torbamızın işleyiş probleminden de utanmamız gerekmemektedir." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.