GÜLÜŞÜNÜZ İLE GENÇLEŞİN?

GÜLÜŞÜNÜZ İLE GENÇLEŞİN?
Günümüz diş hekimliğinde standart bir şekle sahip bütünü aynı renk karakteristiği olmayan dudak ve yüz ile orantılı değerler içermeyen diş restorasyonlarından uzaklaşılmaya başlandı.

Artan teknoloj, malzeme ve hekimlik bilgileri hem hastaların hem de hekimlerin estetik beklentilerini yükseltmiştir. Artık Diş restorasyonlarının temelini sağlık, uyumluluk, geometri, estetik ve sanat oluşturmaktadır. Tüm bu değerleri göstererek kişiye özel diş ve doku şekillendirmelerine gülüş tasarımı diyoruz.

Kişiye özel gülüş tasarımı yapılırken belirleyen kriterler;

· Yaş

· Cinsiyet

· Yüz hatları

· Dişlerin özellikleri ve yerleşimi

· Diş etlerinin kalıtım ve şekli

· Dudaklar

Yaş; Yaşla birlikte dişlerde aşınma meydana gelir. Üst dudakları gevşer, alt dudakları yer çekimi etkisiyle aşağıya sarkar ve sonuçta üst çenedeki dişlerin görünürlüğü azalır, alt çenedekilerin ise artar. Estetik gülüş tamamen bozulur . İleri yaşlarda yapılacak ideal tasarım ile hasta yeniden genç ve çekici bir gülüşe sahip olabilir

Cinsiyet; bayanlarda ve erkeklerde dişler birbirinden farklılık gösterir. Bayanlarda diş köşeleri yumuşak bir kavis çizerken erkeklerde dişler daha köşeli ve hatlar belirgindir.

Bayanlarda iki diş yandaki dişlerden uzundur. Erkelerde ise uzunluk farkları vardır.

Yüz hatları; 4 çeşit yüz hattı ve şekli vardır. Kişinin yüz hatları ve dişlerinin formu arasında belirli bir ilişki olması gerekir. Kişinin ideal diş şeklinin nasıl olması gerektiğinin şifreleri yüz hatlarında saklıdır. Yuvarlak yüz hatları olan birbirine aşırı köşeli bir diş yapısı genel ahengi bozar ve yapay bir gülüş oluşmaya sebep olacaktır.

Dişlerin özellikleri ve yerleşimi: alın ortası ve burun ucu ve çene ucundan geçen dikey çizgi üst ve alt dişlerin 1. Keserlerinin arasından da geçmelidir. Bu çizginin sağ ve sol tarafındaki dişlerin birbirine olan simetrisi de aynı görüntüde olmalı. Bu estetik bir gülüşlerin çok önemlidir. Göz Bebeklerinin ortasından geçen çizgi ile keserlerin ucundan geçen düz çizgi birbirine paralel olmalıdır. Yoksa ağızda eğrilik olur. Neşeli genç ve çekici bir gülüşe sahip olmak için üst ön dişlerin kesici uçlarını birleştiren çizgi ile alt dudağın gülüş sırasındaki hattı birbirine takip etmelidir.

Estetik bir gülüş için dişlerin görünürlülüğü önden arkaya doğru belirli bir oranda azalmalıdır. Komşu dişlerin uçları orandaki üçgenimsi boşluklar genç bir gülüş etkisi için önemlidir. Yaşlı bireylerde dişlerin aşınmasıyla bu boşluklar azalır, gülüşü gençleştirmek için yeniden tasarlanmalıdır.Doğal dişlerin her bölgesi aynı renk olmaz. Diş ne kadar beyaz olursa olsun diş etlerine yakın kısmı daha sarımsı ve yeni kesici kısmı ise daha şeffaf ve grimsidir. Orta kısımsa dişin doygun rengini temsil eder.

Doğal taklit edebilmek için gülüş tasarlarken bu renk uyumları ve şeffaf bölgeler renk geçişleri yapay dişe işlenmelidir.

Diş Etlerinin Kalıtım ve Şekli ; Gülerken görünen diş eti seviyesi çok önemlidir. Gülüşe anlam katarken öte yandan fazla görülmesi çekiciliği ve güzelliği azaltır. Görünmemesi ise gülüşte yapaylık oluşturur. İdeal olarak üst dudak üzerine paralel bir temasta bulunması gereklidir. Pembe estetik en az beyaz estetik kadar önemlidir.

Dudaklar; dudakların şekli, kalınlığı dudak köşelerinin simetrisi ve dudaklar ile dişlerin uyumu ideal gülüş estetiğinin yaratılmasında önemlidir. Güldüğümüz zaman alt dudakta oluşan kavis üst dişleri takip etmesi gerekir. Gülüş sınırında iki dudak arası mesafe ile dişlerin boyutları uyumlu olmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.