• BIST 117.235
  • Altın 161,870
  • Dolar 3,7784
  • Euro 4,6204
  • Samsun 13 °C
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Samsunspor’da Hazırlıklar Tamam
  • Başkan Kul’dan Samsunspor’a destek
  • BAŞKAN TOK SÖZÜNÜ TUTTU
  • Samsunspor’da Hazırlıklar Tamam
  • Başkan Kul’dan Samsunspor’a destek
  • BAŞKAN TOK SÖZÜNÜ TUTTU

GRİBE KARŞI BALLI KORUMA

GRİBE KARŞI BALLI KORUMA
SAMSUN Canik Başarı Üniversitesi'ndeki Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görev yapan, aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi olan Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, balın yüzyıllardır kullanılan bir şifa kaynağı

Yrd.Doç.Dr. Öztürk, kış aylarında vücudun bağışıklık sistemini artırarak gripten ve soğuk algınlığından korunmak için bal tüketilmesini önerdi.

Canik Başarı Üniversitesi Bal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (BALMER) görev yapan Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Ferhat Öztürk, kışın görülme sıklığı artan grip ve soğuk algınlığına karşı bal tüketilmesini önerdi. Havaların soğumasıyla birlikte grip virüsü ve soğuk algınlığına neden olan diğer mikroorganizmaların ortalıkta daha yaygın olduğunu dile getiren Yrd.Doç.Dr. Öztürk, "Bal M.Ö. 3 bin yılında Sümer kalıntılarından tutun Yunan, Hindistan, ve Çin, bütün medeniyetlerde binlerce yıldır kullanılan bir gıda. Ayrıca değişik medeniyetler tarafından bir ilaç ve şifa aracı olarak da kullanıldığına dair güçlü kanıtlar mevcut. Avrupa'da 500 yıl boyunca kitabı okutulan İbn-i Sina'nın Tıbbın Kanunu adlı kitabında balla ilgili 35'den fazla reçete bulunmaktadır" dedi.

Gribin viral bir hastalık olduğu için antibiyotiklerin etki göstermediğini söyleyen Yrd.Doç.Dr. Öztürk, "Bunun yerine antioksidan ve antimikrobiyel aktivite özelliği olan bal kullandığımızda gribe neden olan virüsün baskılanmasına etki göstermektedir. İyileşmeyi hızlandıracaktır. Vücuda enerji verdiği için kasların yorgunluğunu alacak ve daha hızlı toparlanmasını sağlayacaktır. Virüslerin vücuttan temizlenmesine de yardımcı olacaktır. Öksüren çocuklara gece yatmadan önce bal verildiğinde öksürüklerinin azaldığını ve daha rahat uyuduklarını gösteren birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Bal şerbet halinde ağızda gargara yapıldığında boğaz enfeksiyonları ve ağrılarının daha hızlı iyileştiği gösterilmiştir. Haftada en az bir defa sabah aç karnına bir tatlı kaşığı bal yiyerek bağışıklık sistemimizi güçlendirerek birçok hastalığa karşı direnç kazanmış oluruz" diye konuştu.

EN YARARLISI KESTANE BALI

BALMER'de Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden getirilen 200'den fazla bal örneğini analiz yaptıklarını dile getiren Yrd.Doç.Dr. Öztürk, "Biyolojik aktivitesi en yüksek olan bal türü Karadeniz bölgesinde oldukça yaygın olan kestane balıdır. Kestane balı için de ülkemizin henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş gizli hazinesi diyebiliriz. Dünyanın çeşitli bölgelerinde Manuka ve Ulmo gibi tıbbi ballar var ve bunlar gelişmiş ülkelerde tamamlayıcı tıpta kullanılıyor. Ülkemizin kestane balının dünyadaki bu ballardan daha üstün biyoaktif özelliklere sahip olduğunu belirledik. Bu yüzden, ülkemizde çok ciddi miktarda üretilen kestane balını tavsiye ediyoruz. Bal bir tamamlayıcı tıp ajanıdır ve yara iyileşmesi, ülser, şeker gibi hastalıkların tedavisinde mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Her türlü saf bal koruyucu tedavide kullanılabilir ancak kestane balının biyolojik aktivitesi daha yüksek düzeyde olduğu için daha faydalıdır" dedi. (DHA)

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Brokolili yoğurt kanserden koruyor13 Ocak 2018 Cumartesi 15:31
  • Geçmeyen omuz ağrısına dikkat!13 Ocak 2018 Cumartesi 15:29
  • Ofis çalışanları en çok miyofasiyal ağrı sendromundan şikayetçi!13 Ocak 2018 Cumartesi 15:27
  • Lenfödem Hastalığı nedir13 Ocak 2018 Cumartesi 15:25
  • Sağlık Bakanlığından 'virüs alarmı' açıklaması08 Ocak 2018 Pazartesi 13:40
  • Akıllı ekranlar her 2 kişiden birini miyop yapacak08 Ocak 2018 Pazartesi 13:37
  • 'Süt tüketimi artmalı'08 Ocak 2018 Pazartesi 13:36
  • Karda kışta cildinizi korumanın yolu03 Ocak 2018 Çarşamba 13:20
  • Bu besinler hastalıklardan koruyor!02 Ocak 2018 Salı 15:07
  • Kaşar peynir mi daha sağlıklI ?26 Aralık 2017 Salı 13:59
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim