GDO'suz Tohum Üretime Hazır!

GDO'suz Tohum Üretime Hazır!
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Okumuş, OMÜ ve KOSKEB'in desteğini alan Tarbio firması tarafından uzun uğraşlar sonucu üretilen...

Hibrit domates tohumunun üretimine en yakın zamanda başlayacaklarını ve şuanda ürün için ilginin yüksek olduğunu söyledi. Okumuş, "GDO'suz olan hibrit tohumunda bölgede tek firmayız" dedi.

"ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERDİ"

15 yıllık çalışmaların sonucunu olumlu şekilde verdiğini kaydeden Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Okumuş, "Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde  2009 yılında açıldı. Bölüm kapsamında çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. İlk olarak 2000 yılında başladığımız çalışmalarımız 2015 yılında meyvesini vermeye başladı." diye konuştu.

YERLİ TOHUM İTHALATI AZALTACAK

Türkiye'de tohum ithalatının her yıl artarak devam etmekte olduğunu belirten Okumuş, "Üreticiler tarafından milyonlarca dolar vererek birçok tohum ülkemize giriş yapmaktadır. Domates tohumları da bunlar arasında en önemlilerinden biri. Dünya'da domates üretiminde üçüncü sırada olan ülkemiz hibrit tohumu üretiminde yeterli durumda değildir. Bizler hibrit tohumunun üretilmesini önemli gördüğümüzden tohum üretimine başladık. Hibrit ve GDO'suz tohum üretiminde bölgede tek firmayız. Firmamız, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve KOSKEB destekli Teknopark'ta yer alan bir firmadır. Gerekli olan bütün belgelerimizi tamamladıktan sonra faaliyet göstermeye başladık." dedi.

"BÜYÜK FAYDASI OLACAK"

Hibrit tohumu için seri üretimine son pürüzlerin giderilmesinin ardından başlayacaklarını belirten Okumuş, "Son birkaç izin işlemini çözdükten sonra satışına başlayacağımız ürünümüz tarımda Samsun ve tüm Türkiye'ye büyük faydası dokunacak. Hem serada hem yer domatesinde diğer domateslere göre birçok avantajı bulunuyor. Hastalıklara toleranslı ve verimi daha yüksek olan hibrit domates tohumu çiftçinin aradığı şartlarda bir ürün çeşididir. Gürcistan ve Azerbaycan'dan gelen firmalar kendi isimlerini vererek bizimle görüşme talebinde bulundular. Çiftçilere ve üreticilere verdiğimiz numune örnekleriyle teste açık tuttuğumuz tohumlara ilgi bir hayli yüksek." şeklinde ifade etti. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.