GAZİLER GÜNÜ KUTLAMALARI ATATÜRK ANITI'NDA BAŞLADI

GAZİLER GÜNÜ KUTLAMALARI ATATÜRK ANITI'NDA BAŞLADI
Atatürk Anıtı önünde düzenlenen 19 Eylül Gaziler Günü töreni Samsun Valisi İbrahim Şahin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken...

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Samsun Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet Diril tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Çelenkin bırakılmasının ardından saygı duruşu ve istiklal Marşı okundu.

Törene ayrıca, Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Koçak,  Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırım, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Ercan Yaşin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Sg. Alb. Murat Özer, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehitler Dullar Yetimler Derneği Samsun Şube Başkanı Necati Yılmaz, Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği Samsun Şube Başkanı Bilal Erim, protokol üyeleri, gaziler, askeri, idari ve mülki erkan ile şehit yakınları katıldı.

ŞAHİN'DEN ANLAMLI YAZI

Çelenk sunma ve İstiklal Marşı’nın ardından anıt şeref defterini imzalayan Vali İbrahim Şahin deftere, "Büyük Atatürk, Sakarya Meydan Muharebesinde gösterdiğiniz kahramanlık sonucu şahsınıza TBMM tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde Mareşallik rütbesiyle birlikte, Gazilik unvanının verilişinin 94.yıldönümünü ve Gaziler Günü'nü anmak üzere huzurundayız. Türk Milletinin tarihi, geçmişten bugüne onur duyduğumuz üstün zaferlerle doludur. Bu zaferleri, vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimize ve gazilerimizin varlığına borçluyuz. Biz, bu varlığın değerine, asaletine ve karakterinin sağlamlığına inanmış milletin evlatlarıyız. Hür bağımsız ve başı dik olarak yaşayan bu millet, yazdığı kahramanlıklarla tarihe damgasını vuran şehitlerimizi ve gazilerimizi her zaman minnetle ve şükranla anacaktır. Bu anlamlı günde başta şahsınız olmak üzere tüm şehitlerimizi ve vefat eden gazilerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.” yazdı.

ŞİİR BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Daha sonra Türkiye Muharip Gaziler Derneği Üyesi Kıbrıs Gazisi Mehmet Karalı günün anlam ve önemini belirten kendi yazdığı şiirini, Samsun Anadolu Lisesi Öğrencisi Medine Özdek ise ‘Ya Şehit Ol, Ya Gazi’ isimli şiiri okudu. Ardından konuşma yapan Samsun Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet Diril, “Malumunuz olduğu gibi 13 Eylül 1921 yılında 22 gün 22 gece süren ve Milli Mücadele Döneminin mucizelerinden olan Sakarya Meydan Muharebesi'nin zaferle kazanılmasının ardından kahraman ordularımızın başkomutanı ve en büyük Muharip Gazi rahmetli Mustafa Kemal ATATÜRK’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921 yılında 153 sayılı kanunla Mareşal rütbesi ve Gazilik ünvanı tevcih edilmiştir. Bu nedenle 2002 yılında yasalaşan bir kanunla 19 Eylül Gaziler günü olarak tarihe geçmiştir. 19 Eylül Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Sakarya’da göğsünü düşmana siper eden ve bu cennet vatan topraklarını bizlere miras bırakan ve minnetle yad ettiğimiz kahraman İstiklal Savaşı Gazilerimizin şeref günüdür. Sayın Valim, Değerli Protokol; üzerinde yaşadığımız cennet vatan toprakları kadar vatan olmayı hak etmiş toprak parçası dünyada yoktur. Çünkü cennet vatan topraklarımızın her karışı aziz şehitlerimizin ve kahraman  gazilerimizin mübarek kanlarıyla hamur olmuştur. Gölgesinde hür ve bağımsız olarak yaşadığımız şanlı bayrağımız rengini ve şeklini bu mübarek kanlardan almıştır. Dolayısıyla kuruluş günleri değil, kurtuluş günlerini anan ve yad eden tek millet olma özelliği şanlı Türk Milleti’ne nasip olmuştur. Bir ulusun var oluşunun yaşayan anıtları olan siz kahraman gazilerimizin varlığı daha da önem kazanmaktadır. Sizler geçmişle gelecek arasında mutlaka olması gereken güçlü bağın ve toplumda ulusal bilinci oluşturan değerlerin merkezinde yer almaktasınız. Sizler muharebe meydanlarında en değerli varlıklarınız olan canlarınızla bu vatana hizmet etmiş olmanın onuru ve gururunu yaşamaktasınız. 19 Mayıs Atatürk’ün şehri olan ve Kurtuluş Mücadelesinin başlatıldığı bu mübarek şehirde yaşayan kahraman Gazilere ve Şehit ailelerine Samsun Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde oluşturulan birimlerin fedakarca vermiş oldukları hizmetlere cani gönülden teşekkür ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, bu cennet vatan topraklarımız için canlarını veren Aziz Şehitlerimize Muharip Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarıyla tarihe  mal olmuş devlet büyüklerimiz ve vefat eden kahraman gazilerimize Cenabı Allah’tan rahmet dilerken, hayatta olan Kahraman Gazilerimize aile saadeti temennisi ile hepinize saygılar sunarım.” şeklinde konuştu.

Samsun Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet Diril’in konuşmasının ardından resmi geçit töreni gerçekleştirildi. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.