Fransızların Atatürk ve Cumhuriyet'e bakışı bu sergide

Fransızların Atatürk ve Cumhuriyet'e bakışı bu sergide
Eskişehir'de Osman Yaşar Tanaçan'ın arşivindeki Fransız dergilerde yar alan fotoğraf ve yazılardan derlenen '70 yıl önce Fransız basınında Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti' adlı sergi Espark'ta açıldı.

1940'lı yıllara ait bazı Fransız dergilerinin Cumhuriyet'in getirdiği yenilikler ve Atatürk'ün başarıları üzerine hazırladığı özel sayılar ışığında Fransız basınının Türkiye'ye bakışı sergide yer alıyor. 1 Kasım'a kadar devam edecek olan serginin açılışında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, "Bu arşivler bana göre çok nadide arşivler. İyi ki Türkiye'de hâlâ, bunları önemseyerek arşivleyen insanlar var. Osman Ağbi'nin arşivi olmasa, bugün bunları göremeyecektik. Kurtuluş Savaşı'nda savaştığımız Fransızlar, 10 sene sonra Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı ve devrimlerini methederek yazıyorlar." diye konuştu.

Tanaçan da fotoğraf sanatının geçmişten günümüze uzanan en önemli köprü olduğunu söyledi. Elindeki Fransız dergilerde yer alan fotoğrafların ve yazıların, 40 yıl öncesi ile bugün arasında köprü oluşturduğunu kaydetti.

Fransız dergilerindeki yazıları Türkçeye çeviren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Medine Sivri ise Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in özellikle kadınların yaşamını değiştirdiğini, Cumhuriyet'in getirdiği yeniliklerle Avrupa'da uyandırdığı hayranlığın bu dergilerde yer aldığını belirtti. Başkan Ataç, serginin hazırlanmasına emek veren Tanaçan ve Sivri'ye teşekkür belgesi ve plâket takdim etti. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.