Farklı kültürden öğrenciler sanat için toplanıyor

Farklı kültürden öğrenciler sanat için toplanıyor
Fatih Üniversitesi'nin Sanat Tiyatrosu, geçen yıl yurtiçi ve yurtdışı turnelerde 40 bin km yol kat ederek 158 oyun oynadı ve 64 bin seyirciye ulaştı.

Fatih Üniversitesi Sanat Tiyatrosu, dünyanın değişik ülkelerinden gelen öğrencilerin oluşturduğu bir grup. Ekibin Sanat Yönetmeni Aydemir Gültekin, tiyatro eğitimini Kazakistan'da aldı. Farklı kültürlerden insanlarla bir arada bulunmanın sanat adına yeni fikirler olduğunu söyleyen Gültekin, "Aynı sahne üstünde değişik coğrafyalardan oyuncular, kendilerine verilen rol doğrultusunda bir bütün oluyor. Bir bal arısını düşünün ki farklı farklı çiçeklere konuyor yapacağı bal için hepsinden polen topluyor. Böyle bir balın ne kadar lezzetli ve kaliteli olabileceğini siz düşünün. İşte biz de tiyatro sahnesinde buna benzer bir güzellik yaşatmaya ve kaliteli işler çıkartmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Oyunculardan Maksim, aslen Bulgar asıllı Moldova vatandaşı. Türkçe Olimpiyatları'nda sahneye çıkan Maksim, o günden sonra hiç inmemiş sahneden. Tiyatroda oyun müziklerine destek veren kişi ise çok uzaklardan, Güney Amerika'nın incisi Brezilya'dan Karina Bertolino. Karina piyanosuyla senaryolara duygu katıyor. Ekibin diğer üyesi ise Sudanlı Yahya ve Kamerunlu Abubekir. Onlar da oyunculuk yapıyor, çocuk oyunlarında sahne alıyor bazen de yetişkin rolleri ile seyircinin karşısına çıkıyor. Oyunların ses ve ışık tasarımında ise Abhazyalı Simon Agrba var. O da ekibin bir parçası olmaktan ve tiyatroda olmaktan çok mutlu olduğunu belirtiyor.

Bu tiyatro sezonunda 5 farklı eserle sahne alacak grup, Gül Devri, Ev, Asr-ı Saadet, Cahiliye oyunlarıyla bugüne trajikomik yaklaşımlar sunarken Cinnet-i Tercih oyunuyla da üniversite kapısındaki gençlerin meslek seçimi öncesi yaşadığı travmatik olayları ele alınacak. Bu sezon ilk kez seyirciyle buluşacak Elif oyunuyla da Doğu ve Güneydoğu'daki çocuk gelinler konusu seyirciyle buluşacak. Fatih Sanat Tiyatrosu'nun bir diğer oyunu ise Çanakkale'de Al Yazmalılar oyunu. Kanlı Çanakkale Savaşı'ndan Kurtuluş Savaşı'na uzanan yolda kadınların vatanperverliğini ve katkılarını anlatan oyun görsellerle desteklendi. Fatih Sanat çocukları da unutmadı. İki Hırsız ve Oyuncakçı Nine ile Aliş Masallar Diyarında oyunlarıyla da minik seyircilerle buluşan ekip, yıl boyunca Türkiye'nin birçok ilinde sahne alacak.

Fatih Üniversitesi Sanat Tiyatrosu'nun oyunları ile ilgili daha bilgiye www.fatihsanat.org adresinden ulaşılabilir. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.