ERTELEME TARİHLERİ 15 HAZİRAN'A UZATILDI
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, adalet hizmetlerinde Kovid-19'a karşı alınacak tedbirlerle ilgili video konferans yöntemiyle yapılan koordinasyon toplantısının ardından açıklama yaptı. Türkiye'nin alınan tedbirler sayesinde virüse teslim olmadığını belirten Gül, vatandaşların sağlığının korunmasının yanı sıra ihtiyacı olan ülkelere de yardım elinin uzatıldığını ifade etti. "Dünyanın neresinde olursa olsun vatandaşının yanına giden Türkiye, tarihin bu zorlu, çetin sayfasında da gururla, şanla, şerefle yerini alacaktır." değerlendirmesinde bulunan Gül, Türkiye'nin, süreci en az kayıpla atlatabilecek güce sahip olduğunu dünyaya gösterdiğine dikkati çekti. Abdulhamit Gül, Kovid-19'la mücadelede özveriyle çalışan sağlık çalışanlarına da teşekkür etti. Adalet hizmetlerine yönelik önlemlerin titizlike alınmaya devam edildiğini aktaran Gül, adliyelerdeki insan sirkülasyonunun yüzde 95 azaldığını bildirdi. Daha önce açıklanan tedbirlerde herhangi bir değişiklik bulunmadığını ifade eden Gül, süreci salgındaki durumun belirleyeceğine dikkati çekti.
Yargısal sürelerin ertelenmesi
Gül, başvuru, itiraz, temyiz, ara buluculuk, uzlaştırma gibi yargısal tüm sürelerin çıkarılan kanunla 30 Nisan'a kadar durduruluğunu hatırlattı. Durma süresinin uzatılmasına yönelik de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yetki verildiğini aktaran Gül, Erdoğan tarafından bu sürenin 15 Haziran'a kadar uzatıldığının açıklandığını belirtti. Adalet Bakanı Gül, şöyle devam etti: "Salgına yönelik çıkacak olumlu tabloya göre Sayın Cumhurbaşkanımızın, 15 Haziran olarak belirlediği bu süreyi daha öne çekme ihtimali de bulunmaktadır. Durma süresi kapsamında, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından duruşmaların ertelendiği 15 Haziran'a kadar uzatılmıştır. Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileriyle de bu sürelerin 15 Haziran öncesine çekilebilmesi ya da daraltılabilmesi de mümkündür. Uzağı yakın etmek bizim elimizdedir." Koronavirüsün zengin fakir ayrımı yapmadığını, dil, din, ırk ayrımı gözetmediğini söyleyen Gül, bu süreçte insan olmanın onurunun, eşit hakların, birlik ve beraberliğin, ortak kaderin, ortak kederin ve ortak ümidin yeniden keşfedildiğini dile getirdi.
"Tedbiri elden bırakmamaya devam ediyoruz"
Bakan Gül, Kovid-19 salgınının ilk gününden bu yana adliyelerde ve ceza infaz kurumlarında aldıkları tedbirleri ve sonuçlarını kamuoyuyla anbean paylaştıklarını, Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda ceza infaz kurumlarında uygulanan tedbirlerin süresini yine salgın tehlikesinin seyrine göre Bilim Kurulunun tavsiyelerine göre belirleyeceklerini bildirdi. Tedbiri elden bırakmamaya devam edeceklerini vurgulayan Abdulhamit Gül, ceza infaz kurumlarına ilk kabullerde muayene yapıldığını, hastalık belirtisi gösterenlerin ceza infaz kurumuna alınmadan hastaneye sevk edildiğini aktardı. Gül, ilk kabulde hastalık belirtisi tespit edilmese bile önce 14 gün ayrı bir bölümde izolasyon uygulandığını, 7 milyon metrekare açık ve kapalı alanın düzenli dezenfekte edildiğini, her tutuklu ve hükümlüye temizlik ve hijyen malzemelerinin bedelsiz ve düzenli şekilde verildiğini anlattı. Amaçlarının ceza infaz kurumlarında dışarıdan içeriye içeriden dışarıya teması sıfıra indirmek olduğuna işaret eden Gül, hükümlü ve tutukluların salgından etkilenmemesi için tüm personelin özveriyle uyguladığı tedbirler sayesinde Kovid-19 salgınından cezaevlerinin asgari düzeyde etkilendiğini bildirdi.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.