Engelliler, üretime kazandırılıyor

Engelliler, üretime kazandırılıyor
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, Samsun'da hayata geçirilen ekolojik oyuncak üretim projesiyle, engellilerin istihdamının sağlandığını ve ülke ekonomisine katkı sağlandığını ifade etti

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, “Projenin hedefi, aktif iş gücü piyasasında yer almayan engellilerin bu proje ile dünya ve ülkemizde önemli bir pazar oluşturan ekolojik pazarda yer almalarıdır” dedi. Karanfil, Samsun Valiliği'nin öncülüğünde Samsun'da hayata geçirilen ekolojik oyuncak üretim projesinin süreci hakkında bilgi verdi.

EKOLOJİK ÜRÜNLERE TALEP FAZLA
Ekolojik ürünlere karşı artan talep doğrultusunda, işgücü piyasasına adaptasyon sağlayamayan ortopedik engelli vatandaşların mesleki beceri kurslarına tabii tutularak meslek edinmelerine ve istihdam edilmelerine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen projede İl Özel İdaresi'nin de teknik alt yapı hizmetlerini (zemin, alt yapı vb) tamamlayacağını söyleyen Karanfil, “Samsun İl Özel İdaresi-ARGE Daire Başkanlığı, Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şubesi, İş-Kur İl Müdürlüğü, 19 Mayıs Üniversitesi, İlkadım ve Tekkeköy Belediyelerinin paydaş olduğu proje sürecinde düzenli gerçekleştirilen toplantılarla süreç değerlendirilip, fikir paylaşımında bulunuluyor. Projenin yol haritası belirleniyor ve üretilen ürünlerin tanıtımı konusunda çalışmalar sürüyor. Yapılan en son toplantıda da ürünlerin satışına yönelik pazar ağı belirlendi, ekolojik yaşam bilincine yönelik yapılması gerekenler konuşuldu” ifadelerini kullandı.

İMALATTA İYİ BİR YERE GELİNDİ
El emeğinin yoğun olarak kullanıldığı ekolojik ürün imalatında iyi bir noktaya gelindiğini bildiren Karanfil, “Projenin hedefi, aktif iş gücü piyasasında yer almayan engellilerin bu proje ile dünya ve ülkemizde önemli bir pazar oluşturan ekolojik pazarda yer almalarıdır. Bu konuda engelli vatandaşlara mesleki eğitim verilerek beceri kazandırılacak'' dedi.

PROJENİN ÖZEL AMAÇLARI VAR
Projenin özel amaçlarının olduğunu vurgulayan Karanfil, şöyle devam etti;“18 yaş ve üzeri 15 ortopedik engelli vatandaşa, ekolojik oyuncak üretimine yönelik mesleki beceri kursları vermek ve bu sektöre yönelik el becerilerini geliştirmek. Böylece istihdam edilmelerinin önünü açmak, ürünlerin ulusal ve uluslar arası standartlarda üretilmesi, markalaşması ve pazarlanmasına yönelik gerekli desteği sağlamak ve atölyede üretilecek yarı mamul ürünleri montaja hazır hale getirilerek evde yaşamını devam ettiren ve gizli işsizler olarak adlandırılabilecek engellilere ev eksenli çalışma olanağı sağlamak ve istihdamlarına katkı sağlamaktır.”