EMDR TERAPİSİ İLE KORKULARINI YENDİ

EMDR TERAPİSİ İLE KORKULARINI YENDİ
Medical Park Samsun Tıp Merkezi Psikoloji Polikliniğinden Psk. Enise Öziç Zeynep S.'nin EMDR terapisiyle korkularından kurtulduğunu söyledi

Medical Park Samsun Tıp Merkezi Psikoloji Polikliniğinden Psk. Enise Öziç “Zeynep S. ölüm korkusu, karanlık korkusu, gece-gündüz sırtı dönük uyuyamama, sinirlilik, yalnız kalmaktan korkma, içe kapanma gibi şikayetleri ile bize başvurdu. Psikolojik şikayetlerinin yanı sıra saçları tamamen dökülmüştü. Zeynep S. Medical Park Samsun Tıp Merkezi Psikiyatri polikliniğinden Uzm. Dr. Zekeriya Bahçe'ye başvurmuş, başlanılan ilaç tedavisinin ardından 1 ay sonra Psikoloji Polikliniğimizde terapi görmesi için yönlendirilmiştir. Zeynep S.'de olduğu gibi bazı hastalarda ilaç tedavisi ile eş zamanlı psikoterapi uygulanırken bazı hastalarda sadece psikoterapi ya da sadece ilaç tedavisi şeklinde tedavi uygulanabilmektedir.”dedi.

Psk. Enise Öziç “Psikoterapi türlerinden biri olan Emdr terapisi kullanılarak destek sağlanan Zeynep S.'nin istikrarı, özverisi ve psikologuna duyduğu güven ile birlikte uygulanan terapi sürecinde ilk seanstan itibaren aşamalı olarak iyileşmeler gözlemlendi. Her seans sonrası işlemlenen travmatik anıların duyarsızlaşması sonucunda artık hatırlayamadığı mutluluk veren anılarını hatırlamaya başladığı gözlemlendi. Hastamız olumsuz anılarını ise hatırladığını ama artık kendisini rahatsız etmediğini söyledi.”

Enise Öziç “İlaç tedavisini(Antidepresan) Psikiyatri doktorumuz aşamalı olarak sonlandırdı. Ardından birkaç ay ve bir yıl sonra yapılan kontrol seansında korkularının ve sorunlarının nüksetmediği gözlemlendi. Zeynep S.'nin psikoterapisinden gözlemlendiği gibi Emdr terapisi kişinin yaşamını daha işlevsel bir duruma getirebilmektedir ve kişiyi kişisel olarak da güçlendirebilmektedir.”

Seansları bittiğinde artık ölüm ve karanlık korkularının olmadığını söyleyen Zeynep S. sırtı dönük yatabildiğini, yattığında artık ışığı aramadığını, eskisi gibi sinirlenmediğini, dökülmüş olan saçlarının yeniden çıkmaya başladığını ifade etti. Zeynep S. “Herkesin gece yarısı öleceğini zannediyordum, çok korkuyordum, bu terapinin beni kızgın kumlardan serin sulara taşıdığını söyleyebilirim. Meğer normal dertlerle, normal hayatla uğraşmak ne kadar güzelmiş. Geceleri uyumak gündüzleri uyanmak ne güzelmiş.”dedi.

Peki nedir EMDR Terapisi?

Medical Park Samsun Tıp Merkezi Psikoloji Polikliniğinden Psk. Enise Öziç “EMDR Terapisi, bizim bakış açımızın, bugünkü yaşadığımız semptomların problemlerin geçmişte yaşanan travmatik anılar sonucunda oluştuğunu varsaymaktadır. Geçmişte yaşanan bu travmatik anılar zihnimizde işlevsel olmayan bir biçimde yerleşir ve duygularımızı düşüncelerimizi çok yoğun bir şekilde etkiler, kendimiz hakkında olumsuz inançlar geliştirmemize neden olur ve sonuç olarak da bugünkü yaşadığımız semptomlar ya da problemler meydana gelir.”şeklinde ifade etti.

Öziç “EMDR terapisi, beyindeki hem sağ hem de sol hemisferin ve beynin diğer ilgili bölümlerinin göz hareketleriyle çift yönlü uyarılması ile travmatik yada olumsuz etkilendiğimiz anıların işlevsel hale gelmesini sağlar, böylelikle problemlerimizin ya da sorunlarımızın çözümlenmesi çoğu zaman mümkün olur. Emdr Travma tedavisinin etkinliği bilimsel araştırmalarca da kanıtlanmıştır.”dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.