Ekonomi Bakanı Zeybekci: Dolar yükselirse müdahale etmeyin

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Dolar yükselirse müdahale etmeyin
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolar yükselirse müdahale edilmemesi, rahat bırakarak piyasanın bu işi kendiliğinden halletmesini sağlamak gerektiğini söyledi.

Zeybekci, Denizli'nin Pamukkale ilçesinde düzenlenen Serbest Bölgeler Çalıştayı'na katıldı.

'VATANI MİLLETTEN KORUMAK GİBİ SAPKIN BİR DÜŞÜNCE İÇİNDE OLAN BİR ZİHNİYETLE BUNU YAPTIK'

Çalıştaydaki konuşmasında özeleştiride de bulunan Bakan Zeybekci, sanayi bölgeleriyle serbest bölgeleri kıyaslayarak, birçok suçun serbest bölgelere yıkıldığını söyledi: “Bu bölgelerde suç mu var derken belki bürokrasi, devlet veya hükümet olarak, özellikle bu alanlarda bazı şeylerde suçu serbest bölgelerde halledersek, disipline edersek, serbest bölgelere şunları şunları yaptırtmazsak her şey çözülmüş olur gibi bir mantığa gittik. Organize sanayi bölgesinde emlak vergisiyle ilgili imtiyaz verirken serbest bölgeye bu imtiyazı vermedik. Organize sanayi bölgesinde elektrik üreten bir kuruluş, bu elektriğin fazlasını değerlendirebilirken serbest bölgede böyle bir imkân vermedik. Organize sanayi bölgesinde bir ihracatçı, nakliyeye veya yeminli mali müşavirine veya avukatına verdiği, ödediği ücreti veya nakliyeye ödediği ücretin KDV'sini doğrudan iade alırken serbest bölgeye bunu vermedik. Kim vermedi bunu? Maalesef bu ülkeyi, bu vatanı bu milletten korumak gibi sapkın bir düşünce içinde olan bir zihniyetle bunu yaptık. Yani, 'burayı korursak, burayı yaparsak' gibi şeylerle yaptık. Bunu düzeltmekle ilgili de maalesef bir delinin kuyuya attığı taş, kırk akıllının çıkaramadığı hale geldi.”

'DOLARA MÜDAHALE ETMEYİN'

Çalıştayın sonunda gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Zeybekci, doların yükselmesine müdahale edilmemesi istedi: “Bu sene 28-29 Ocak dönemlerinde dolar 2.39 olduğunda benim söylediğim bir şey vardı. Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Rahat bırakmak, serbest bırakmak, piyasanın bu işi kendiliğinden halletmesini sağlamak lazım. Bunu söylemiştik. Şu anda aynı şeyi söylüyorum. Dokunmamak laızm. Bundan da endişe etmemek lazım. Türkiye'nin gerek kamu borçları gerekse bütün özel sektörünün kısa vadeli borçlarına baktığımız zaman dövizle ilgili, kurun artış hızıyla ilgili spekülatif sonuçlarla ilgili endişe etmesini gerektirecek zerre miktar bir şey yoktur. Eğer ki birileri bunu speküle etmek istiyorsa bu konuyu onların elinde patlatmak lazım. Türkiye bu güçtedir, telaşa edecek bir şey de yoktur.”

'PETROL FİYATLARI 120 DOLARLARDAN 57 DOLARA DÜŞTÜ'

Doların yükselmesinin faize etkisi konusunda da değerlendirme yapan Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Bunun faiz indirimi üzerinde bir etkisi olur mu? Maalesef gösterge faiz oranları, 7.30'lar seviyesine indikten sonra gördüm ki 8'in üzerine tekrar çıktı. Tamamen birbirinden ayrı olan şeyler. Bu Rusya'nın da kullandığı bir enstrüman. Bizim ocakta kullandığımız 4.5-5 puanlık bir faiz artışı, yani dövize müdahale anlamında kullanılan döviz artışı, tam anlamıyla gerçek bir çözüm değil ama Rusya'nın da yaşadığı başka bir şey. Petrol fiyatları, 120 dolarlardan bugün 57 dolara düştü. Rusya'nın yaşadığı şeyle Türkiye'deki döviz çok farklı şeyler. Rusya burada farklı enstrümanları kullanabilir. 170'e varan rubleyle ilgili değer kaybının, bir süreye kadar ihracatı destekleyen ve ithalatı azaltıcı etkilerinden dolayı artık tahrip edici noktaya gelmesi söz konusu olur. Döviz rezervlerini eriten bir etkisi artık Rusya'da yaşanıyor.” şeklinde konuştu. Rus ekonomisinin krizi çözebilecek seviyede olduğunu vurgulayan Nihat Zeybekci, “Böyle bir krizi kendi kendine çözecek seviyededir. En son Türkiye ziyareti sırasında Rus Ekonomi Bakanı'yla da ikili olarak dostane bir görüşme yaptığımızda, onlara da söylediğim o oldu. Endişe etmeden sabırla, sakin ve soğukkanlı bir şekilde, süreci başarılı bir şekilde atlatabileceklerdir. Bundan ekonomilerinin de kazançlı çıkacağını konuşmuştuk.” ifadelerini kullandı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.