Dünyanın en iyi banknotu yine "tenge"

Dünyanın en iyi banknotu yine "tenge"
Kazakistan'da tedavülde olan bin tengelik banknot yine dünyanın en iyi banknotu seçildi. Tenge, üst üste üç yıldır Uluslararası Banknot Cemiyeti tarafından dünyanın en iyi banknotu seçiliyor.

2014 yılında yine dünyanın en iyi banknotu seçilen bin tengenin ön yüzünde Külteğin anıtlarından bir alıntı ve Kazak Eli Anıtı, arka yüzünde ise savaşan asker figürleri ile bir geyik resmi bulunuyor.
Tenge dizaynı ile birlikte üzerinde oyma baskı, transparan özellikler, özel güvenlik, mürekkep, hologram ve numaralandırma sistemiyle fark atıyor. Uluslararası Banknot Cemiyeti 2011 yılında da 10 bin, 2012 yılında ise 5 bin tengelik banknotu dünyanın en iyi banknotu olarak ilan etmişti. Kazakistan Tengesi 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 gibi madeni para ve 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10 000 gibi banknot çeşitlerinden oluşuyor. 1 dolar 182 Tenge'ye tekabül ediyor.1993 yılında tenge kanunun çıkmasıyla basılan küpürlerde daha çok Abay, Alfarabi, Abılayhan gibi Kazakistan tarihinde iz bırakan şahsiyetlerin resimleri yer alırken, son zamanlarda çıkanlarda ise daha çok anıt ve yerel motifler öne çıkıyor. Pamuk liflerinin 1 milimetre inceliğe kavuşması için suyla karıştırılarak elde edilen karışım daha sonra basım aşamasında silindirin karışımdaki suyu süzerek pamukları para kalıbına dökmesiyle elde ediliyor. Liflerin para kalıbında sıkıştırılmasıyla banknotlardaki desenler daha canlı görünüyor.
Öte yandan dünyanın en iyi banknotları adayları arasında 100 ABD doları 5 Euro, 10 Kanada Doları, 100 Rus Rublesi, 5 Brezilya Reali ve 5 Libya Dinarı bulunuyordu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.