Dolar 2.28 liranın altında, borsa yükselişte

Dolar 2.28 liranın altında, borsa yükselişte
ABD Merkez Bankası'ndan, küresel ekonomide olası yavaşlamaya karşı destek olarak faiz artışını geciktirebileceği sinyalleri ile borsa ve lira yükseldi.

Döviz piyasalarında dolar 2.28 liranın altında işlem görürken, Borsa İstanbul'da hisse senetleri ortalama fiyatlarındaki artış yüzde 1.6'yı geçti.

ABD para birimi, geçen haftayı 2.2870 lira ile 2.29 liraya yakın düzeylerde tamamladıktan sonra, bugünkü ilk işlemlerde 2.28 liranın ve ardından 2.27 liranın altına indi.

Dolar, 2.2690 lira ile 2.27 liranın hemen altında hareket ederken, euronun da 2.87-2.88 lira sınırına inmesiyle, döviz sepetinin değeri de 2.58'in altına geriledi.

ABD'nin faiz artırımını geciktirmesine bağlı olarak piyasaya kaynak akışının üsereceği beklentileriyle hisse senedine yönelim de arttı. Cuma günü yüzde 3.2 düşerek, son üç ayki kaybı yüzde 17.1'e yükselen Borsa İstanbul Endeksi ilk seansı 1.63 artışla 74 bin 692 puandan kapattı.

"DAHA YAVAŞ DAVRANABİLİRİZ"

ABD Merkez Bankası üyeleri, hafta sonunda farklı platformlarda yaptıkları açıklamalarda, küresel ekonomide yavaşlamayı değerlendirirken, bunun ciddi bir boyuta ulaşması durumunda ABD'de yapılacak faiz artırımını geciktirebileceğini söylediler.

ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, küresel finansal krizin ardından ekonomiye verdikleri desteklerin ardından ABD para politikasında normalleştirme adımlarının küresel görünümden olumsuz etkilenebileceğini belirtti ve ekledi:

"Küresel ekonomide büyüme beklenenden zayıf olursa bunun ABD ekonomisi için doğuracağı sonuçlar, Fed'i sağladığı destekleri daha yavaş bir biçimde geri çekmeye yöneltebilir."

Bir başka ABD Merkez Bankası yetkilsi Daniel Tarullo da, "Dünya genelinde görülen büyüme konusunda endişeliyim; yukarı yönlü risklerden çok aşağı yönlü riskler var. Belli ki kendi politikalarımızda bunu dikkate almamız gerekir" dedi.

Chicago Merkez Bankası Başkanı Charles Evans ise, dolardaki yükseliş ve küresel ekonomideki zayıf büyümenin, ABD'de enflasyonun yavaş seyir izlemesine neden olacağını, bu durumun da faiz artırma gereçkelerini zayıflatacağı anlamına gelebileceğini söyledi.
İSTANBUL (DHA) -

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.