Dezenformasyon Bülteni'nin 77. sayısı yayımlandı

Dezenformasyon Bülteni'nin 77. sayısı yayımlandı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Dezenformasyon Bülteni'nin 77. sayısını yayımladı.

Bültende, sosyal medya hesaplarından "Suriyeli şahıs Türkleri tehdit etti" iddiasıyla paylaşılan bazı görüntülerin, provokasyon amacıyla kurgulandığı belirtildi. Görüntülerde konuşan şahsın yüzde 70 zihinsel engelli raporu bulunan Suriye uyruklu A.A. isimli şahıs olduğu, S.S. isimli şahısın kendisini yönlendirerek görüntüleri kaydettiği ve videoyu provokasyon amaçlı sosyal medya hesabında paylaştığının tespit edildiği aktarılan bültende, başlatılan tahkikat sonucunda zihinsel engelli A.A'nın serbest bırakıldığı, görüntüleri kaydeden S.S. hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan adli işlem başlatıldığı kaydedildi. Bültende, bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan "Kapalı taş ocağı, sahibi AK Parti'den vekil seçilince açıldı" iddiasının doğru olmadığı ifade edildi. İddialar üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sakarya İl Müdürlüğü teknik ekiplerince bahsi geçen alanda inceleme ve denetim yapıldığı bilgisine yer verilen bültende, yapılan inceleme ve denetimler neticesinde, Sakarya ili, Hendek ilçesi, Kızanlık Mahallesi'nde bahsi geçen taş ocağında iddia edildiği gibi bir faaliyete rastlanmadığı aktarıldı. Bültende, habere konu olan firmanın, aynı bölgede farklı ruhsat sahası içinde 2013'te ÇED izni alınmış bir ocağının bulunduğu, çalışmalarını yasal çerçevede devam ettirdiği belirtildi.

"85 milyon vatandaşın e-Devlet verileri çalındı" iddiası
Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan "85 milyon vatandaşın e-Devlet verileri çalındı" iddiasının doğru olmadığı vurgulanan bültende, şunlar kaydedildi: "Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Salih Talay, 'sistemde kullanıcılara ilişkin profil bilgileri ve kullanıcı hesapları dışında herhangi bir veri tutulmadığını, dolayısıyla sızdığı iddia edilen verilerin teknik olarak e-Devlet Kapısı'ndan çalınmış olmasının mümkün olmadığını' ifade etmiştir. Talay, 'geçmişte saldırganlar tarafından değişik kaynaklardan, ağırlıklı olarak da oltalama saldırısı tekniğiyle elde edilen verilerin, değişik dönemlerde tekrar tekrar dolaşıma sokulduğunu' vurgulamıştır. Türksat Bilişim, e-Devlet Kapısı'nın güvenliğini sağlamakla sorumludur. Türksat e-Devlet Kapısı Siber Güvenlik Yönetimi Direktörü Mehmet Ali Erkul, 'mevcut yazılım geliştirme sürecinin dünyadaki iyi uygulama örneklerine, geliştirme standartları güvenlik prensiplerine uygun olarak tasarlandığını' belirtmiş, 'sistemin tehditlere karşı 7/24 izlendiğini ve test edildiğini' ifade etmiştir."

"Şimşek'in atamalarda sıkıntı yaşadığı iddiası gerçek değil"
Bültende, Yeniçağ gazetesinin, "Nüket Küçükel Ezberci'nin Madrid Büyükelçiliğine atanmasıyla" ilgili yaptığı haberin, habercilik etiğinden uzak manipülasyonlara örnek teşkil ettiği kaydedildi. "Liyakatte son nokta. Hastane sahibi büyükelçi olarak atandı" başlıklı haberin, başlık, spot ve girişinde yanıltıcı ve karalayıcı ifadelerin yer aldığı aktarılan bültende, şunlar ifade edildi: "Nüket Küçükel Ezberci'nin öz geçmişi haberin en son kısmına eklenmiştir. Öz geçmişin haberin başlık, spot veya giriş bölümünde yer almamasına özen gösterilmiştir. Çünkü, Nüket Küçükel Ezberci'nin öz geçmişi, haberin açık bir şekilde manipülasyon olduğunu gözler önüne sermektedir. Öz geçmiş kısmında da görüleceği üzere Nüket Küçükel Ezberci, 1992 yılında T.C. Dışişleri Bakanlığının Meslek Memuru sınavlarını kazanmış, 1994-1997 yılları arasında Essen Başkonsolosluğunda İkinci Katip, 1997-1999 yılları arasında T.C. Kudüs Başkonsolosluğunda Konsolos, 2001-2005 yılları arasında Madrid Büyükelçiliğinde Başkatip olarak görev yapmıştır. 2005-2007 yıllarında da Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinde Siyasi Şube Müdürlüğü görevini deruhte etmiş, 2007 yılının sonunda aile şirketi olan Güven Hastanesi'ne geçmiştir. 20 Şubat 2019 tarihli TÜSİAD Genel Kurulu ve seçimlerinde TÜSİAD Yönetim Kurulu'na seçilerek Sosyal Politikalar Yuvarlak Masa Başkanı olan Küçükel, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktaydı." Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in görev teklif ettiği üç isim teklifi geri çevirmiş" iddiasının doğru olmadığı vurgulanan bültende, "Şimşek'in atamalarda sıkıntı yaşadığı ve iddia edildiği gibi bazı isimlerin görevi kabul etmediği iddiaları, kamuoyunu kasıtlı olarak manipüle etme amacı taşımaktadır. Yetkili kişi ve kurumların açıklamaları dışında yapılan spekülatif ve iyi niyetli olmayan haberlere itibar etmeyiniz." ifadelerine yer verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.