Dempsey:80 bin etkili askere ihtiyacı var

Dempsey:80 bin etkili askere ihtiyacı var
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Irak'ın, IŞİD'in kontrolünde olan bölgeleri geri alabilmesi için 80 bin yetenekli askere ihtiyacı olduğunu söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ve Savunma Bakanı Chuck Hagel, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen oturumda konuştu. İki isim de, Obama yönetiminin IŞİD'in yok edilmesine yönelik stratejisini ve askeri operasyonlar hakkında bilgi verdi.

Koalisyonun Suriye'de IŞİD için güvenli bir sığınak bırakmaması ve Irak içinde IŞİD ile mücadele etmesi gerektiğini kaydeden Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, “Kaybedilen toprakları tekrar elde etmek için yaklaşık olarak 80 bin yetenekli Irak askeri gücüne ihtiyaç duyacağız.” dedi. Buna Musul'un da dahil olduğunu dile getiren Dempsey, ihtiyaç duyulması halinde ABD kara birliklerinin de bölgeye gönderilme ihtimalini gözden geçirdiklerini ifade etti.

Geçmişte durumun gerektirmesi halinde Başkan Obama'ya kara birliklerinin kullanılmasını tavsiye edebileceğini ifade eden ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, bu sözlerinin bir benzerini kullandı. Dempsey, “Şu anda Musul ve sınır boyundaki güçlerin, ABD kuvvetlerinin yanlarında olmasına ihtiyaç duyacaklarını tahmin etmiyorum. Ama bunu kesinlikle gözden geçiriyoruz.” şeklinde konuştu. Martin Demspey, IŞİD ile mücadelenin sadece Irak'ı korumak amaçlı olmadığını bununla birlikte Irak'ın öncelik olduğunu dile getirdi.

HAGEL, CNN'İN İDDİALARINI YALANLADI

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, CNN'in bazı üst düzey yetkililere dayandırarak Başkan Barack Obama'nın Beşar Esed'in gönderilmeden IŞİD'in yok edilemeyeceğine kanaat getirerek strateji değiştirdiği yönündeki iddialarını yalanladı.

Silahlı Hizmetler Komitesi Başkan Yardımcısı Milletvekili Mac Thornberry de, IŞİD'e karşı kurulan koalisyona destek veren ABD'ye yakın bazı müttefiklerin Esed'in üstesinden gelinmeden IŞİD'in yok edilemeyeceğini düşündüğünü belirterek Hagel'in bu konudaki görüşlerini sordu.

Suriye'de yaşananlara Esed'in yönetim şeklinin sebep olduğunu belirten Hagel, buna rağmen Esed'in üstesinden gelinmesinin IŞİD'i yok etmeye yetmeyeceğini ifade etti. Hagel, “Esed tabii ki denklemin bir parçası ancak Suriye'nin doğusunda, Irak'ın batı ve kuzeyinde IŞİD'in kontrol ettiği yerlere bakarsanız eğer bugün Esed'i değiştirseniz dahi bu tüm dinamikleri hızlı bir şekilde değiştirmez, özellikle Suriye'de.” şeklinde konuştu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.