CPAP cihazından SAMSUN Büyük Anadolu'da kurtuldu

CPAP cihazından SAMSUN Büyük Anadolu'da kurtuldu
Uyku apnesi yani gece uykuda nefes kesilmesi hastalığı yaşayan Erol Kop isimli hasta bu rahatsızlığından dolayı kullandığı CPAP cihazından Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'nde geçirdiği burun ameliyatı sonrasında tamamen kurtuldu.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren gece uykuda nefes kesilmesi yani uyku apnesi hakkında bilgiler verdi. Uyku apnesi tedavi yöntemlerinde bazen CPAP Tedavisi uyguladığını bu yüzden hastaların uykuda cihaz kullanmak zorunda kaldığını belirten Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, hastaların bu ve bunun gibi durumlarda tedavi yöntemlerinde, tedavinin ilerleyiş şekline göre yapılacak olan ameliyatlarda bu cihazlardan kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Uyku Apnesi Nedir?

KBB Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren sözlerine şöyle devam etti: "Her gece uykuda nefesiniz kesiliyorsa ve gün içinde kendinizi uykulu ve yorgun hissediyorsanız, sizde "uyku apnesi" olabilirsiniz. Uykuda nefes kesilmesi demek, o süre için vücudun oksijensiz kalması ve buna bağlı olarak birçok anormal reaksiyonların gelişmesi demektir. Bu anormal reaksiyonlar zaman içinde yüksek tansiyona, kalp spazmına ve ciddi akciğer hastalıklarına neden olabilmektedir.
Ayrıca uykuda nefes kesilmesi ile devamlı mücadele içinde olan hastanın uyku kalitesi bozulur ve hastalar uykularından dinlenmiş olarak değil, daha da yorgun kalkarlar. Bunun uzantısı olarak bu kişiler gün içinde yoğun uyuklama ataklarına yakalanırlar ve her fırsatta kısa kestirmeler yaparlar. Bu, özellikle uzun yol sürücüleri ve güvenlik görevlileri gibi görev boyunca devamlı aşırı dikkat isteyen bazı mesleklerde çok önem kazanır.  
İşte bu nedenlerden dolayı uyku apnesi son derece ciddi bir hastalıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir."


CPAP Cihazı Tedavisi Nedir?

Uyku apnesi yaşayan kişilere CPAP cihazı tedavisi de uygulandığını belirten KBB Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, "Belirli düzeyde obstruktif uyku hastalığı olan ve operasyonun yetersiz olacağı hastalarda hava yolunun gece sürekli açık kalmasını sağlamak için de CPAP cihazı kullanılmaktadır.
CPAP (Contnous Positive Airway Pressure) cihazı havayı doktorunuz tarafından belirlenen basınçla burun maskesi aracılığıyla hava yoluna ileterek, kasların gece boyunca çökmesi engeller. Hava yolunun açık kalmasının sonucunda oksijen düşmeleri engellenmiş olacaktır. Hastaların durumuna göre bu tedavi yöntemi de uygulanmaktadır." dedi.

Uyku Apnesi'nde cerrahi yöntem

Uyku apnesine yol açan patolojilerin durumunabaglı olarak çoğu vakalarda  cerrahi yöntem ile ortadan kalktığını hastaların CPAP cihazına bağlı kalmadan geceleri rahat bir uyku çektiklerini ifade eden KBB Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, " Samsun'da yaşayan 49 yaşındaki Erol Kop isimli hastamız 12 yıl önce burnundan ameliyat olmuş, fakat tedavide yanıt alamayınca bu hastalıkla yaşamak zorunda kalmış ve uyku apnesi nedeniyle son 7 aydır da CPAP cihazı kullanmaya başlamış. Hastamız bize başvurduğunda CPAP cihazından kurtulacağını duyunca çok sevindi. Yaptığımız muayene sonrasında kendisine bu kez de biz ameliyat yapmamızı önerdik. Ailenin de onayı ile operasyon kararı alındı.
Ameliyatta hastamıza, burun kıkırdağında eğrilik(septal deviasyon), burun etlerinde şişlik (alt konka hipertrofisi) veburun  kanatlarında çökme (Nazal valv kollapsı) nedeniyle Septoplasti çift taraflı lazer destekli konka redüksiyonu ve çift taraflı nazal valv cerrahisi uyguladıktan sonra,hasta ameliyattan hemen sonra 3. gününden itibaren CPAP cihazını bıraktı.Artık uykuda nefes durma sıkıntısı yaşamıyor.  
Çok rahat nefes aldığını rahatlıkla hareket edebildiğini kendisi bize iletti. CPAP cihazı da kullanmadan da nefesini alıp veriyor, spor yapabiliyor. Hastamızın rahat nefes alabildiğinden dolayı bu hastalık nedeniyle  yüzünde oluşan kızarıklık ve aşırı terlemenin de azaldığını ve sabahları kendini daha dinç ve sağlıklı hissettiğini belirtti."


Doktoruna teşekkür etti

CPAP cihazından kurtulduğu ve geceleri rahat uyku uyuyabildiğini için ameliyatını gerçekleştiren Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren'e, Hastane yönetimine ve personeline teşekkür eden Erol Kop ise, "Aslında çok önemsemediğimiz bir rahatsız bütün hayatınızı alt üst edebiliyor. Geceleri uyku apnesi sorunumdan dolayı uykumu alamıyordum bu da günlük yaşantımı olumsuz etkiliyordu. İş seyahatlerimde CPAP cihazımı yanımda taşıyordum. Ameliyatımla birlikte cihazdan kurtuldum. Hayatım normale döndü. Bu sağlık sorununu yaşayan herkesin mutlaka muayene olmasını ve gerekli tedaviyi yaptırmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum