ÇOK GEÇ OLMADAN VAZGEÇİLMELİ

ÇOK GEÇ OLMADAN VAZGEÇİLMELİ
Jeofizik Yüksek Mühendisi ve İYİ Parti Samsun Tabiat Varlıkları ve Çevre Komisyonu Başkanı Cemal Uğurtay, TOKİ Kıranköy 2. Etap konutları kararlarından çok geç olmadan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve İYİ Parti Samsun Tabiat Varlıkları ve Çevre Komisyonu Başkanı Cemal Uğurtay, TOKİ Kıranköy 2. Etap konutları kararlarından çok geç olmadan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Uğurtay, "Kuzey Anadolu fayının Ladik ilçesinde meydana getireceği olası bir deprem, İlkadım'da bahsi geçen heyelanlı ve toprak sıvılaşmasının olduğu bölgelere yapılan konutlarda vahim sonuçlara neden olabilir" dedi.

manset-5-004.jpeg

Uzun yıllar DSİ 7. Bölge Müdürlüğünde görev yapan, Jeofizik Yüksek Mühendisi ve İYİ Parti Samsun Tabiat Varlıkları ve Çevre Komisyonu Başkanı Cemal Uğurtay, inşaatına başlanmış olan Kıranköy 2. Etap TOKİ konutlarının aktif heyelan sahasında olduğunu, ileride doğabilecek kötü sonuçların önüne geçebilmek için zemin araştırmasının iyi yapılması gerektiğini söyledi. İlkadım'ın zemin yapısı bakımından farklılıklar gösterdiğini belirten Uğurtay, "Heyelan ve depremsel açıdan incelediğimizde, aktif heyelanlar olarak Kıran Köyü, Araştırma Hastanesi, İlkadım Belediye tesislerinin alt kısımları, çevre yolunun sağ ve sol sahaları ve Çatalarmut, Karasamsun mahallelerinden Kürtün Irmağı'na kadar olan sahalar çok önemlidir. Yapılan tespitlerde heyecanlanların aktif olduğu gözlemlenmiştir" dedi. Heyelanların oluşumuna yol açan başlıca etmenlerin yamaç geometrisi, kaya türü, yeraltı suyu ve kayanın jeokteknik özellikleri olduğunu ifade eden Uğurtay, "TOKİ 1. ve 2. Etap toplu konut sahalarını da kapsayan Karasamsun ve eski hava alanının Kürtün Irmağı'na bakan yamaçlarında açıklıkla izlenen ardışık heyelanlar gerçek durumu yansıtmaktadır. Kıranköy Mezarlığındaki kayan mezar yerleri de bir göstergedir. Her iki yamaçların da gelişen heyelanlar nedeniyle giderek daralmakta olan sırtın kenarları boyunca izlenen gerilme çatlakları bu heyelanların aktif olduğunun açık belirtileridir" dedi.

manset-1-024.jpeg

"VAHİM SONUÇLARA NEDEN OLABİLİR"
Yeni yapılacak olan Kıranköy 2. Etap TOKİ konutlarının aktif heyelan sahasında olduğunu belirten Uğurtay, "1. Etap TOKİ konutları da aynı tehlikeli sahalardadır. Buralarda muhakkak zemin araştırmalarının yapılması çok önemlidir. İnşaatına başlanmış olan 2. Etap konutların zemini ileride olabilecek kötü sonuçlara mahal vermeden muhakkak araştırılmalıdır. Kuzey Anadolu fayının Ladik ilçesinde meydana getireceği olası bir deprem, İlkadım'da bahsi geçen heyelanlı ve toprak sıvılaşmasının olduğu bölgelere yapılan konutlarda vahim sonuçlara neden olabilir" ifadelerini kullandı.

manset-8.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.