Çocuklara nasıl terörist damgası vuruldu ?

Çocuklara nasıl terörist damgası vuruldu ?
yemekte çivi, koğuşta sıçan

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi Türkiye'ye taş attıkları için cezaevinde tutulan çocukların durumunu sordu. BM, "Çocuklara terörist tanımı nasıl yapılıyor?" dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi, çeşitli eylem ve gösterilerde 'taş attıkları' 'örgüt propagandası yaptıkları' ve 'slogan attıkları' gerekçesiyle Terörle Mücadele (TMK) kapsamında tutuklanıp yargılanan 18 yaş altındaki çocuklarla ilgili Türkiye'yi soru yağmuruna tuttu. Sorular arasında, "Terörist suçlaması ve terörist eylem' ilgili tanımın ne olduğu' da bulunuyor. BM Çocuk Hakları Komitesi, 19 Haziran 2009 tarihli toplantısında, çocuklarla ilgili durumu, Türkiye'nin Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ek 'Çocukların Silahlı Çatışmalara Dahil Olmaları' konulu İhtiyari Protokol kapsamında değerlendirdi. BM'nin Çocuk Hakları Komitesi'nde 18 bağımsız uzman bulunuyor. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında 1991'den yılından itibaren yüzlerce çocuk silahlı terör örgüt üyesi olma suçundan tutuklandı. Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları Grubu'nun verilerine göre, halen hapishanelerde 300'ün üzerinde 12-18 yaş arasında tutuklu çocuk bulunuyor. Çocuk Hakları Komitesi'nin sorularını Türkiye'nin 4 Ağustos 2009'a kadar yanıtlaması gerekiyor. Mardin Bilge Köyü'nde 44 kişinin öldüğü katliamda çocuk yaştaki koruculardan bahsedildiğini ve soruların bu açıdan da dikkat çekici olduğunu belirten Meclis Çocuk Hakları İnceleme Komitesi Üyesi CHP milletvekili Gaye Erbatur'un verdiği bilgiye göre Türkiye'nin içinde bulunduğu ülkelerin raporlarının 14 Eylül'den itibaren görüşülecek.

Komite'nin Adalet Bakanlığı'na yönelttiği sorular şöyle:
Çocuklara yöneltilen suçlamalar, çocuklara atfedilebilen terörist eylemlerin tanımını açıklar mısınız?
Çocukların yargılanması sivil yargı sistemi içinde mi yoksa askeri yargı tarafından ya da benzeri geçici özel yargılama mekanizmalarınca yapılıp yapılmadığını belirtiniz.
Anti-terör düzenlemeleri kapsamında yargılanan çocukların sayısını ve hangi yaştan itibaren bu düzenlemelerin uygulanabildiği konusunda bilgi veriniz.
Tutuklu olan ya da yargılanan çocukların hakları nasıl gözetiliyor.
Çatışmalarda 18 yaşından küçüklerin kullanılması hakkında bilgi veriniz.
Devlet dışı silahlı gruplarca kaç çocuk çatışmalarda kullanıldı.
Çocukların bu şekilde kullanılmasının önüne geçmek ve bunun mağduru olan çocukların yeniden kazanılması neler yapılıyor.
18 yaşından küçüklerin Köy Koruculuklarıyla ilgili bilgi verin.
1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 18 yaşından küçüklerin askere alınması konusunda yaptırım öngörüp öngörmediğini belirtiniz.

Yemekte çivi, koğuşta sıçan
TÜRK Tabipler Birliği'nin, 18 yaş altı 104 çocuğun kaldığı Diyarbakır E tipi Cezaevi raporunda, fiziki koşullara ilişkin şu değerlendirmeler yapılmıştı:
Yatakhanenin tavanında tek bir floresan lamba var
Kişi başına 3 metrekare alan düşüyor.
TMK bölümünde buzdolabı çalışmıyor.
Kapak açılınca içinde çok sayıda hamam böceğinin olduğu gözlendi.
TMK olan çocukların koğuşunun mutfağındaki havalandırma penceresinin tel örgüsü yırtık.
Çocuklarbu yırtıktan iri sıçanların zaman zaman koğuşa girdiğini söyledi.
Cezaevinde verilen yemekten zaman zaman diş, çivi, böcek çıktığı iletildi.