ÇATAK Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

ÇATAK Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün ÇATAK Programı kapsamında yapılan çalışmaların değerlendirilmesi...

Karşılaşılan problemler, problemlerin çözüm yollarının araştırılması, tecrübelerin paylaşımı ve proje alanlarında yapılan uygulamalardan örnek alanların ziyareti amacıyla düzenlenen ÇATAK Değerlendirme Toplantısı 14- 15 Ekim Tarihleri arasında Samsun'da yapıldı..

Toplantıya (Samsun, Amasya, Ankara, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Kırıkkale, Sakarya, Tokat Yozgat Ve Zonguldak)illeri katıldı. Toplantının Açılış konuşmasını yapan Samsun Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir GÜVEN şöyle konuştu.
“Samsun İlimiz 2010-2014 yıları arasında süren yolculuğunda epey bir yol kat etti. 2010 yılında Proje dahil olan İlimiz 12.000 dekarla başladığı bu yolculukta; Samsun İlinde 2014 yılında toplamda 47.140 dekar alanda 6 ilçede 97 köyde 760 Üreticide ÇATAK Projesi yürütülmektedir. İlimizde Çatak projesi alan bazlı bir proje olup, seçilmiş köylerde belli alanlarda uygulanır. Kişi bazlı bir proje değildir ve desteklenen parsellerde 3 yıl süre ile uygulanmaya devam eder. Dünyada ve ülkemizde yanlış tarım uygulamaları sonucunda ortaya çıkan; biyolojik çeşitliliğin azalması, iklimsel değişiklikler, küresel ısınma, ozon tabakasının zarar görmesi, toprakların verimsizleşmesi ve çoraklaşması, yeraltı yüzey sularının azalması ve nihayetinde kirlenmesi, sağlık sorunlarının hızla artmasına sebep olmuştur. Toprağın, suyun ve havanın gelecek nesillere korunarak intikalini sağlamak amacından hareketle; Bakanlığımızca uygulamaya konulan “İyi Tarım Uygulamaları Projesi”nin ülkemizde hayat bulması için Bafra İlçesi 2005 yılından bu yana önderlik görevini başarıyla sürdürmektedir.
Samsunda yaşayan 1 Milyon üç yüz bin insan içme suyunu Çakmak Barajından kullanmaktadır. Samsun Türkiye'de içme suyunu çeşmeden içen 4 ilden biridir.
Baraj çevresinde tarımsal üretim alanlarında kullanılacak kimyasal gübre ve ilaçların artıkları doğal dengeyi bozması yanında yağmur, kar ve diğer etkenlerle içme suyuna karışma riskini önlemek için, Barajın etrafında bulunan tüm köylerde tarım; kontrollü gübre ilaç kullanımı şeklinde uygulanmalıdır. Eğer temiz su içmek istiyorsak bu zorunludur. Samsun İlinde 6 ilçede ÇATAK Projesi 2. ve 3. Kategoride ( İyi Tarım ve Organik Tarım ) uygulanmaktadır. İlgili İlçelerde saha çalışmaları yerinde izlenerek rapor edilmiştir.”. dedi.

Program akış sunuculuğunu Samsun ÇATAK il Koordinatörü Ziraat Müh. Fadime TURAN yapmış olup, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla Birimi ÇATAK Şube Md. Dr. Mehmet HASDEMİR, toplantının moderatörlüğünü yaparak devamlılığını sağlamıştır. Dr.Figen GÜNGÖR, Ziraat Müh.Ergin ÇİLALİ, Toprak Su Gübre Kaynakları Araştırma Enstitüsünden Dr.Haydar POLAT, Samsun İl Müdürlüğü adına ÇATAK İl Koordinatörü Ziraat Mühendisi Fadime TURAN ve 10 İl Müdürlüğünden gelen ÇATAK İL koordinatörleri tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

ÇATAK Programında bulunan 43 il şunlardan oluşuyor. (Adıyaman, Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Aydın, Bilecik, Bingöl, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Isparta, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak).


Samsun İlinde 2014 yılında toplamda 47.140 dekar alanda 6 ilçede 97 köyde 760 Üreticide ÇATAK Projesinin yürütülmekte olduğu bilgisi verildi.

6 SAMSUN TEKKEKÖ
30 Kişi/3Köy 1.000 135.000

Toplam 760 Kişi 97 KÖY 47.140 6.289.027,68

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.