CASTRO DA GİTTİ

CASTRO DA GİTTİ
Fidel Castro hayatını kaybetti
Küba Devlet Başkanı Raul Castro, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro'nun yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Fidel Castro, Küba'da iktidarda bulunan diktatör Fulgencio Batista'ya karşı gerilla mücadelesini 1953'te başlatmıştı. Batista'nın 1958'te ülkeden kaçmasının ardından Castro, 1959'da başbakan olmuştu.

Küba'yı yeniden halkına veren lider olarak tanınan Fidel Castro, 1976 - 2008 yılları arasında devlet başkanı olarak Küba'yı yönetmişti. Fidel Castro, 2008'de devlet başkanlığını Küba Komünist Partisi Lideri Raul Castro'ya devretmişti. Küba Devlet Başkanı Raul Castro, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada abisi Fidel Castro'nun yaşamını yitirdiğini duyurdu. 

Fidel Castro, Küba'da iktidarda bulunan diktatör Fulgencio Batista'ya karşı gerilla mücadelesini 1953'te başlatmıştı. Batista'nın 1958'te ülkeden kaçmasının ardından Castro, 1959'da başbakan olmuştu. Küba'yı yeniden halkına veren lider olarak tanınan Fidel Castro, 1976 - 2008 yılları arasında devlet başkanı olarak Küba'yı yönetmişti. Fidel Castro, 2008'de devlet başkanlığını Kübe Komünist Partisi Lideri Raul Castro'ya devretmişti.

Fidel Castro, yıllar sonra ilk kez Nisan ayında bir konuşma yapmış ve Komünist Parti'nin kongresinde yakında öleceğini söyleyip, partililerden inandığı ideallere sahip çıkmalarını istemişti. Fidel Castro, "Yakında 90 yaşında olacağım. Yakında ben de diğer önderler gibi gideceğim. Elbette hepimizin zamanı gelecek. Ancak Kübalı komünistlerin idealleri, inançları bu dünya için, insanlık için fayda sağlamaya devam edecek. Bu idealler için savaşmaya devam etmeliyiz" diye konuşmuştu.

Tam adı Fidel Alejandro Castro Ruz'dur. Fidel Castro, 13 Ağustos 1926'da Küba’nın ilk çiftliklerinin açıldığı Mayari’de dünyaya gelmiştir. Ailesi İspanyol kökenli olan Fidel Castro Mayari’de toprak sahibi orta halli bir ailenin ikinci çocuğudur. 

Havana Üniversitesi’nden 1950 yılında Hukuk Doktoru olarak mezun olduktan kısa bir süre sonra avukatlık yapan Fidel Castro, 1952 seçimlerinde Temsilciler Meclisi için Küba Halk Partisi’nden adaylığını koyarak aktif politikaya atıldı. Diktatör Batista’yı devirmek için 26 Temmuz 1953’te kendisine inananların oluşturduğu 125 arkadaşı ile bir gerilla grubu kurdu. 

Santiago’daki Moncada kışlasına darbe girişiminde bulundu. Ama bu girişim başarısızlığa uğradı ve Fidel Castro tutuklandı. 16 Ekim 1953’te Santiago’daki Küba Yüksek Mahkemesi’nde yapılan yargılamada “Tarih beni Aklayacaktır (La Historia Me Absolvera)” cümlesiyle biten ünlü savunma yaptı; 16 yıla mahkum oldu. Juventud Adasında 21 ay hapis yattıktan sonra çıkan bir aftan yararlanarak serbest bırakıldı.

Küba'dan 1955 yılında ayrılarak Amerika'ya geçti ve 26 Temmuz Hareketi adlı yeni bir örgüt kurdu ve çatışmalarını, gerilla savaşlarını dört yıl sürdürdü. Siyasi desteğini yitiren ve bir dizi askerî yenilgiye uğrayan Batista, 31 Aralık 1958'de Dominik Cumhuriyeti'ne kaçtı. Fidel Castro 1959'un ilk günlerinde Havana'ya girdi. Hukukçu Doktor Manuel Urrutia Leo devlet başkanlığına, Fidel Castro da başbakanlığa getirildi.

Yerel seçimlerin yapıldığı ve devlet yapısında yeni düzenlemelerin geliştirildiği 1976'da Devlet Konseyi ve Bakanlar Kurulu başkanlığını üstlenen Fidel Castro, güçlü ve merkezi bürokrasiye dayanarak toplumsal ve ekonomik yaşamdaki yönlendirici rolünü sürdürdü.

Fidel Castro 31 Temmuz 2006 tarihinde sağlık problemleri nedeniyle yetkilerini geçici olarak başkan yardımcısı ve Küba Komünist Partisi Lideri Raúl Castro'ya devretti. 19 Şubat 2008'de bir açıklama yaparak, 1976 yılından beri yürütmekte olduğu Devlet Konseyi Başkanlığı görevini bıraktığını açıkladı. Dünyada en uzun süreyle iktidarda kalan üçüncü lideri, Küba devriminin öncüsü, görevden ayrıldıktan sonra "Yoldaş Fidel'in Düşünceleri" adıyla yazdığı makalelerde gündemdeki önemli olayları yorumladı.

Fidel Castro’nun cesedi bugün yakılacak

Küba Devrimi'nin efsanevi lideri Fidel Castro’nun cesedi bugün yakılacak.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, dün gece saat 22.29'da yaşamını yitiren Fidel Castro’nun cesedinin, vasiyeti uyarınca bugün yakılacağını açıkladı.

Fidel Castro’nun külleri Santa Ifigenia mezarlığında toprağa verilecek

Küba Devrimi’nin efsanevi lideri Fidel Castro’nun külleri 4 Aralık günü düzenlenecek törenle Santiago de Cuba’daki Santa Ifigenia mezarlığında toprağa verilecek.

Küba Hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre Küba Halkı, Fidel Castro’yu Havana’daki Jose Marti anıtında 28 – 29 Kasım tarihleri arasında selamlayarak, saygılarını sunacaklar. 29 Kasım saat 19.00’da da başkent Havana’da kitlesel bir miting düzenlenecek.

Ertesi gün ise Küba Devrimi lideri Fidel Castro’nun külleri, 1959 yılındaki zaferinin izinden yolculuğa çıkacak.

Fidel Castro’nun külleri 4 Aralık’ta da Küba’nın 19.yüzyıldaki bağımsızlık kahramanı Jose Marti ve diğer Kübalı önemli önderlerin de gömülü olduğu Santa Ifigenia mezarlığında düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.