Çarşamba Ovası'nda 8500 çiftçi doğrudan gelir desteğine başvuracak

Çarşamba Ovası'nda 8500 çiftçi doğrudan gelir desteğine başvuracak
2015 yılında doğrudan gelir desteğini alabilmek için üreticilerin 31 Aralık 2014 tarihine kadar Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) giriş yaptırması gerekiyor.

Tüm yurtta olduğu gibi Samsun'un Çarşamba ilçesinde ki çiftçilerde Ziraat Odasına gelerek bu işlemi yaptırmaya çalışıyorlar. Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, çiftçinin ÇKS işlemi için yeteri kadar zamanı olmadığını savundu. Güngör, Çarşamba Ovasında 8 bin 500 çiftçinin doğrudan gelir desteği almak için başvurmasının beklendiğini söyledi.

Üreticinin 2015 yılında doğrudan gelir desteği alabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemine(ÇKS) giriş yaptırması gerekiyor. Bu işlem için Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör çeşitli bilgilendirme ve açıklamalarda bulundu. Toplamda Çarşamba Ziraat Odasına 8 bin 500 çiftçiyi beklediklerini, ancak henüz bin çiftçinin geldiğini açıklayan Güngör, son tarih olan 31 Aralık 2014'e kadar diğer çiftçilerin yetişemeyeceklerini öngördüklerinin altını çizdi.

ÇKS'nin bu yıl geç başladığını hatırlatan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “İnternet sisteminde sorun yaşadıkları için Tarım İlçe Müdürlüğümüz istenilen bazı evrakları zaman zaman veremiyorlar. Bu durum Ziraat Odasında yığılmalara neden oluyor. ÇKS kayıtlarının bu şekilde 2015 yılı için tanınan sürede yetişemeyeceğini düşünüyoruz. Sisteme kaydın üreticilerimiz için 2 veya 3 ay daha uzatılmasını istiyoruz. Aksi takdirde mağdur olacak üreticilerimiz olacaktır. Özellikle yüksek kesimlerdeki üreticilerimiz gecikecekler. Yüksek kesimlerde yüzde 6 mehilin üstünde arazisi olan çiftçilerimizden dönüm başına 170 TL alacak olanlar var. Eğer yetiştiremezlerse bunlara yazık olacak. Yüksek kesimde bu destekten yararlanacak 4 bin ailemiz bulunuyor. Ancak üreticilerimiz bir uzatma beklemeden 31 Aralığa kadar bu iş bitecekmiş gibi gelsinler. Herkes eşine dostuna haber versin. Gerekirse cumartesi, pazar da odamızı açarak çalışacağız."

Öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ÇKS'de yurt genelinde son başvuru tarihinin 31 Aralık 2014 olduğunu hatırlatırken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 31 Aralık'ta sona erecek 2015 yılına ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt süresinin beş ay uzatılmasını istiyor. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.