Çalık Samsun'a Polonyalıları yolladı

Çalık Samsun'a Polonyalıları yolladı
Yurtdışındaki bankalardan kredi alarak YEDAŞ'ın parasını ödeyecek olan Çalık Grubu, Samsun'a 8 kişilik Polonyalı bir "ekspertiz" ekibi gönderdi. Polonyalılar, YEDAŞ'ı baştan aşağı tarayarak, "YEDAŞ karlı bir şirkettir" raporu hazırladılar.

Samsun-Sinop-Amasya-Çorum ve Ordu illerini ilgilendiren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (YEDAŞ)'ın Çalık Grubu'na devri ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Önceki gün 8 kişilik Polonyalı bir heyet Samsun'a gelerek YEDAŞ'ta çeşitli incelemelerde bulundu.

YEDAŞ'I MASAYA YATIRDILAR
Aralarında elektrik mühendisinden, ekonomi uzmanına kadar farklı meslek gruplarından kişilerin bulunduğu Polonyalı "ekspertiz" ekibi, YEDAŞ'ı her yönüyle değerlendirdi. Çalık Grubu tarafından oluşturulan ekip, grubun yurtdışından alacağı banka kredisi için bir rapor hazırladı.

"KARLI YATIRIM" RAPORU
Ekip YEDAŞ'ı teknik açıdan değerlendirirken, abone sayısından satılan elektriğe, kayıp kaçak oranından, tahsilata kadar bir değerlendirme yaptığı ve YEDAŞ'ın "karlı" bir yatırım olduğunu anlatan bir rapor hazırladığı öğrenildi.

ÇALIK YURT DIŞINDAN KREDİ
TALEP EDECEK
Samsun'da iki gün kalan Polonyalı ekibin, raporu Çalık Holding'e sunacağı, holdingin de bu rapor ile yurt dışındaki bankalardan "kredi" talep edeceği belirtildi. Polonyalı ekibin Samsun'dan ayrıldığı kaydedildi.

DEVİR TESLİM HALAL TAMAMLANAMADI
Bilindiği gibi, Çalık Holdin 6 Ekim 2009 tarihinde Samsun-Sinop-Amasya-Çorum ve Ordu illerini kapsayan YEDAŞ'ın ihalesini almış, Rekabet Kurulu da bu karar onay vermişti. Dosya, Özelleştirme Yüksek Kurulu'na gitmiş, ancak Kurul'dan ihalenin tam anlamıyla devri ile ilgili net bir açıklama yapılmamıştı. 2010 yılı içerisinde devir ile ilgili hala herhangi bir karar yayımlanmazken, Çalık Grubu'nun ön parayı yatırmadığı kaydedildi. Ayrıca, bu durumun da, özelleştirmenin tam anlamıyla tamamlanmadığı anlamına geldiği bildirildi.

Miraç ÖZTÜRK