Buzlu yolda ayakkabı üzerine çorap giyin

Buzlu yolda ayakkabı üzerine çorap giyin
SAMSUN'da özel bir hastanede görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Bülent Diri, buzlu yollarda yürürken dikkat edilmesi gereken konulara değinerek...

"Yolda kesinlikle tedirgin yürümemeliyiz. Hızlı ve dengesiz hareket etmemeliyiz. Ayakkabımız kaymayan lastik tabanlı olmalı veya ayakkabı üzerine çorap giyebiliriz" dedi.

Tüm yurdu etkisi altına alan kar yağışı ve ardından gelen soğuk hava vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Kar yağışı Samsun'da yerini güneş ve soğuk havaya bırakırken, eksi 3 derece olan sıcaklık nedeniyle yerler buz tuttu. Yolda yürümekte güçlük çeken ve zaman zaman yere düşen vatandaşları uzmanlar nasıl yürümeleri konusunda uyardı. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Bülent Diri, karlı ve buzlu yollarda yürürken ve kış sporları yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Buzlanma sonrasında kayma veya denge kaybı nedeniyle travmaya uğramanın söz konusu olduğunu ifade eden Op. Dr. Diri, "Travmaya uğrayan kişinin yaşı ve kemik gücü hastanın travma derecesini belirleyen en önemli bir faktördür. Kemik erimesi olan özellikle 60 yaş üzeri hastalarda, düşük enerjili travmalar sonrasında kalça eklemi, el-bilek, bel kemik kırıkları görülebilmektedir. Düşük enerjili travma daha genç yaşlarda daha kolay atlatılabilen, osteoporotik hastada sonu ameliyatlara varabilen sonuçlara neden olmaktadır. Özellikle kış sporları ile ilgilenen kişilerin maruz kaldığı yüksek enerjili travmalarda ise daha genç yaş grubu kişiler travmalara maruz kalabilir. Kayak sporu yapan kişilerde kayak ayakkabısı diz altına kadar geldiği için dize binen yük miktarı daha fazla olabilir. Düşme ile dizde bağ yaralanması menisküs ve diz kırıkları olabileceği gibi kalça, el–bilek, bacak kırıkları da görülebilir" dedi.

Hastanın kolunda, bacağında ciddi, ağrı, şekil bozukluğu, şişlik, morarma olması durumunda hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini dile getiren Op. Dr. Bülent Diri, "Hastadaki travmanın şiddeti yüksek değil ve hasta mobilize ise kendi imkanları ile yapacağı ilk yardım sonrasında sağlık merkezine başvurabilir. İlkyardım olarak soğuk uygulama, bandajlama, sert cisimler ile atelleme yapabilir. Ancak ilgili uzvu aşırı sıkmamak ve dolaşımı bozmamak şartıyla bu müdahaleleri yapmalıyız. Durumu daha ciddi hastalar 112 Acil Servis yoluyla veya sedye kullanılarak sağlık kuruluşuna ulaştırılabilirler. Yolda kesinlikle tedirgin yürümemeliyiz. Hızlı ve dengesiz hareket etmemeliyiz. Ayakkabımız kaymayan lastik tabanlı olmalı veya ayakkabı üzerine çorap giyebiliriz. Üzerimizdeki kıyafetler rahat olmalı, eller cepte değil, serbest olmalıdır. Yaşlı ve kırık riski yüksek kişilerin ayrıca dikkat etmesi gereklidir. Ellerimiz dışarıda ve serbest olmalıdır. Ellerimiz dışarı doğru olacak şekilde mümkünse her iki elimizi ve dirseğimizi yerle önce temasa geçirerek, kafa, gövde, kalça, sırt gibi daha önemli yerlerin travma kuvveti şiddetini düşürmeliyiz" diye konuştu. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.