büyüleyici sergi

büyüleyici sergi
Kuran'ı Kerim'de ayet kenarlarındaki tezhip örneklerinden esinlenerek kendilerini bu sanata adayan imam hatip lisesi mezunu iki kız kardeş, 12 yıllık tecrübe ve birikimlerini yansıttıkları eserlerini açtıkları sergide sanatseverlerin beğenisine sundu.

Meltem-Meral Cantürk kardeşler, 41 eserin yer aldığı sergiye tezhip sanatının inceliklerini öğrenmek isteyenleri bekliyor.
Samsun İl Özel İdaresi Kültür ve Sanat Galesi'nde yer alan serginin açılışını Samsun İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt ile İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu yaptı. Açılışın ardından sergiyi gezen Karakurt ile Numanoğlu, tezhip sanatçıları Meltem Cantürk ve Meral Cantürk'ten eserlerle ilgili bilgi aldı. Sergide en çok ilgiyi çeken eserler ise Aşk-ı Allah, Cennet Zurnası, Fatih ve Fetih, Osmanlı padişahı sultan 3. Selim'in Tuğrası, Kar Çiçeği ve Süleymaniye, Mevlana, Şemse ile İstiklal Marşı oldu.

Samsunlu olan tezhip sanatçılarının memleketlerinde sergi açmalarının çok güzel ve anlamlı olduğunu ifade eden Samsun İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt, "Şehrimizde tezhip sergileri maalesef sürekli açılan sanatsal faaliyetlerden biri değil. Tezhip çok titiz çalışma gerektiren önemli bir sanatımız. Sizin de şehrimiz olan Samsun'a böyle bir sergi açmanızdan dolayı mutlu olduk." değerlendirmesinde bulundu.

Ayetler ne anlatıyorsa kenarlarındaki ona göre motifleri içinde barındıran tezhip sanatıyla ilgili bilgi veren Meltem Cantürk, "Altın ile süsleme anlamına gelen tezhip, ferman, berat ve Kur'an ayetleri gibi değerli evrak ve levhaların yüksek manevi değerini ifade etmek amacıyla gelişen bir sanat dalıdır Kanuni Sultan Süleyman Devri (1520-1566) tezhip sanatının en parlak dönemlerindendir. Tezhip çalışmalarında, özellikle zahriye, serlevha, sure başları ve hatime sahifelerinde zengin bir işçilik ön plana çıkar. Tezhip sanatçısı (müzehhip) bir kağıdın üstüne çizdiği motifi önce sert bir şimşir ya da çinko altlığın üstüne koyarak çizgileri noktalar halinde iğneyle deler. Sonra bu delikli kağıdı uygulanacağı zeminin üstüne koyarak delikleri yapışkan bir siyah tozla doldurur. Delikli kağıt kaldırıldığında motifin uygulanacak zemine çıktığı görülür. Bu motif iyice belirginleştirilip altınla ya da boyayla doldurularak tezhip meydana getirilir." dedi.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde tezhip sanatı eğitime başladığını anlatan Cantürk, "2002 yılından itibaren Dilek Yerlikaya hocamın önderliğinde 4 yıl tezhip ve minyatür eğitimi aldım. Daha sonra ihtisas sınavlarına girdim. Daha sonra hocamın hocasına terfi ederek İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSMEK İhtisas Bölümü'nde Münevver Üçer'den ders aldım. 12 yıldır da tezhip sanatına devam ediyorum. Alaylıyım ama eğitimim akademik oldu. İsmek'te tezhip öğretmeni olarak da görev yapıyorum. Akademik hayatımı ise ilahiyat fakültesinde sürdürüyorum. Aslında aklımda tezhip yoktu. Ebru sanatı vardı. Ebru bir türlü olmadı. Tezhibe başlamak istedim. Tezhib de bizi alıp bu günlere getirdi. Tevafukla birlikte fıtratımdaki gizlilik ortaya çıktı. ” bilgisini verdi.

Ablası ile birlikte aynı eğitimi alan ve Münevver Üçer Atölyesi'nde tezhip ve karakalem çalışmaları yapan sosyoloji bölümü öğrencisi Meral Cantürk, sergide 41 esere yer verdiklerini kaydetti. Cantürk, "41 eserimiz var. 17'si Meltem Hanım'a 24'ü bana ait. Modern, klasik, yorum hepsi karışık. 11 yıllık bir çalışmanın ürünü eserlerimizi Samsun'da sergilemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tezhip altınla süsleme sanatıdır. Eserlerimizin hepsi özel tasarım olup kopya değildir. İlhamla gelen çalışmalar olmalarının yanında birbirlerine benzeyen eserlerimiz yoktur." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.