Bu kadınlar ekmeğini taştan çıkarıyor

Bu kadınlar ekmeğini taştan çıkarıyor
Erkek egemen olan doğaltaş sektöründe, sayıları az olsa da başarılı iş kadınları Türkiye'ye döviz kazandırmak için çaba sarf ediyor.

18-21 Ekim 2014 arasında Çin'in Yunfu şehrinde düzenlenen 11. Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda iki Türk iş kadını da stant açtı. Eminoğlu S.B.V. Mermer Ltd.Şti.'nin ortağı ve mali müşaviri Sevgi Vatansener ve Çelikkol Petrol Mermercilik Ltd.Şti.'nin ortağı Fatma Çelikkol Yavuzer, Türk doğaltaşını Çin'e ihraç etmek için çaba gösterdi.

Henüz üç haftalık gelin olan Yavuzer, balayından döndükten sonra eşini Türkiye'de bırakarak, Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na katıldı. Çelikkol Mermer firmasının ikinci kuşak temsilcisi olan Yavuzer, Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı mezunu oldu. Hacettepe Üniversitesi'nde İşletme yüksek lisansı yapan Fatma Çelikkol Yavuzer, yazları aile şirketi olan Çelikkol Mermer'de iş tecrübesini geliştirdi. Üniversite bittikten sonra Denizli'de doğaltaş sektöründeki birçok başarılı işadamının yetiştiği okul konumundaki Tümaş Mermer A.Ş.'de iki yıl çalışan ve deneyim kazanan Yavuzer, dört ay önce aile şirketinin saflarına katıldı. Dört aydır üretimde ve satışta çalıştığını belirten Yavuzer, “Mermer sektöründe kalıcı olmak istiyorum. Sektörde daha fazla bayan görmek istiyorum.” diye konuştu.

'10 YILDIR MERMER SEKTÖRÜNDEYİM'

Eminoğlu S.B.V. ortaklarından olan Vatansever ise 10 yıldır mermer sektöründe çalışıyor. İngilizce işletme eğitimi alan Vatansever, aynı zamanda firmanın mali müşavirlik görevini yürütüyor. Mermeri tanımak için üretim departmanında çalışmaya başladığını anlatan Sevgi Vatansever, 1992 yılından beri mermer sektöründe faaliyet gösterdiklerini, 1998 yılında ilk mermer ocaklarını açtıklarını, halen Muğla, Manisa ve Düzce'de ocak işlettiklerini, inşaat ve turizm sektörlerinde de faaliyet gösterdiklerini ifade etti. Çocukluktan beri tatillerde mermer ocaklarında çalıştığını kaydeden Vatansever, “İzmir bayan çalışana alışık. Bayanlar, çalıştıkları ortamı yumuşatıyor. Bence doğaltaş sektöründe daha fazla kadın çalışan olmalı. Maden ocaklarında planlamada çalışan bayanlar var. Bayanlar daha çalışkan, sayılarının artmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Türk doğaltaş sektöründeki iş kadınlarıyla gurur duyduklarını belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, kendi kızı Neslihan Kaya Göktepe'nin de İZ-KO Mermer A.Ş.'de başarılı bir şekilde çalıştığını, 2015 Mart ayında Çin'in Xiamen şehrinde düzenlenecek olan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na daha çok sayıda Türk iş kadınının katılacağını kaydetti. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.