Bitcoin (BTC) Nedir? Bitcoin ile Altcoin’ler Arasındaki Farklar

Bitcoin (BTC) Nedir? Bitcoin ile Altcoin’ler Arasındaki Farklar
Kripto para piyasaları son derece hareketli bir durumda ve getirilerin sonucu olarak kurumsal yatırımcılarla küçük yatırımcıların kripto para dünyasına daha fazla girmelerine olanak sağladı ve bunun sonucu olarak birçok kişinin ilgisini çekti.

 

Kripto para piyasaları son derece hareketli bir durumda ve getirilerin sonucu olarak kurumsal yatırımcılarla küçük yatırımcıların kripto para dünyasına daha fazla girmelerine olanak sağladı ve bunun sonucu olarak birçok kişinin ilgisini çekti. Biz de, kripto paralar olarak bilinen Bitcoin (BTC) ve altcoinler hakkında bilmeniz gerekenleri, ve gelişmelerini sizlerle paylaşacağız.

 

Bitcoin Nedir?

 

Bitcoin, Satoshi Nakamoto ve arkadaşları tarafından geliştirilen kripto para birimi ve ödeme sistemi. Satoshi Nakamoto, Bitcoin makalesini 2008 yılında tasarladığı ödeme sistemini forumlarda tanıttı ve birkaç ay sonra Bitcoin ağını hayata geçirdi. Böylece blockchain teknolojisinin ilk ürünü ortaya çıktı.

 

Bitcoinin Çıkmasının Nedeni Nedir?

 

Bitcoinin ortaya çıkması, 2008 yılında Finans krizinin çıkması sonucu ortaya çıktı. Satoshi Nakamoto, 2008 finansal krizinin merkezi finansal kuruluşlar tarafından oluşturulduğu ve manipülatif ve enflasyonel politikalarla insanların alım gücünü yok ettikleri ve bunun çözülmesi için merkezi kontrol olmayan ve deflasyonist özelliğe sahip olan bir sistemin olması gerektiğini bahsetti ve 2009 yılında Bitcoini piyasaya sürdü.

 

Bitcoinin Özellikleri Nelerdir?

 

Merkezsiz Olması

 

Bitcoinin en önemli özelliği, blockchain teknolojisinden gelen merkezsizlik özelliğidir. Bu da, Bitcoini kontrol eden merkezi otoritenin olmaması sayesinde   tarafından kontrol edilemez. Ayrıca, Bitcoinin merkezsiz olması sayesinde Bitcoinlerinizin çalınma, el konulma ve vergilendirme başta olmak üzere birçok farklı kötü olaydan kurtulabilirsiniz.

 

Şeffaf Olması

 

Bitcoin ağında işlemi gerçekleştiren kişilerin isimleri gözükmese de, Bitcoin ağındaki işlem detaylarının tümü herkesin erişimine açıktır. Yani işlem detayları tamamıyla görülebilir. Eğer insanlar işlem detaylarının ortada olmasını isterlerse sadece işlemleri gerçekleştirmek istemeleri yeterlidir ama eğer farklı nedenlerden dolayı kimliğinizin tamamını gizlemek isterseniz belli başlı yöntemler kullanarak tamamen gizli olabilirsiniz.

 

Opak Olması

 

Bitcoin işlemlerinde kullanıcılar anonimdir ve kullanıcılara erişilmesi oldukça zordur. Ayrıca, herhangi bir merkezi otoriteye bağlı olmadıkları için herhangi bir yasal doküman Bitcoin ağındaki kişilerin tespiti için kullanılamaz. Ama bankada hesap açmak isterseniz onlarca doküman imzalamanız gerekir ve ayrıca belli başlı bilgileri vermeniz gerekir. Eğer Bitcoin hesabı açacaksanız, sadece şifre, internet, mobil cihazlar ve anahtarlara sahip olmanız yeterlidir.

 

Hızlı Olması

 

Bankalar ve diğer türden işlemlerle karşılaştırıldığı zaman Bitcoin işlemleri daha hızlıdır. Bitcoindeki işlemlerin dünyanın herhangi bir yerinde başka bir yerden işlem gerçekleştirme süreci gerçekleştirme süreci en fazla birkaç saat içinde gerçekleşir. Ama bu durumu bankalar üzerinden gerçekleştirmeniz isterseniz, banka işleminiz en az bir hafta sürer.

 

İşlemlerin Geriye Alınamaması

 

Blockchainin en önemli özelliklerinden birisi işlemlerin geri alınamamasıdır ve bu durum Bitcoinde de geçerlidir. Yani Bitcoin ve diğer blockchain ağlarında işlemlerinizi gerçekleştirmek isterseniz çok dikkatli olmanız gerekir çünkü işlem bir kere gerçekleştirildikten sonra geriye alınamaz ve alıcı hesap size fonlarınızı geri döndürmek istemediği sürece fonlarınıza erişimi kaybedebilirsiniz.

 

Dijital Olması

 

Bitcoinin herhangi bir fiziksel formu yoktur. Onun yerine Bitcoinin dijital bir formu vardır ve bu sayede dijital cihazlarda taşınabilir. Bu da Bitcoinin çalınmasını zorlaştırır.

 

Kurulumunun Kolay Olması

 

Bitcoin cüzdanını kurmak kolaydır ve banka hesabı açmak için gerekli evrakların herhangi birine gerek yoktur. Sadece anahtarlar, cüzdan uygulaması ve güçlü şifrelere ihtiyacınız vardır.

 

Değerinin Talebe Göre Belirlenmesi

 

Bitcoinin değeri, Bitcoin üzerinde oluşsan piyasa arzı ve talebine göre belirlenir. Bu sayede herhangi sabit fiyatı yoktur.

 

Komisyon Seçeneğinin Size Ait Olması

 

Bitcoin ağında eğer komisyon ödemek isterseniz kolayca ödeyebilirsiniz. Komisyonun en önemli özelliği, Bitcoin işlemlerinin daha hızlı gerçekleşmesidir ve bu özellik Bitcoindeki temel ücret ödemelerini aksatmaz.

 

Bitcoin Nasıl Çalışır?

 

Bitcoinin çalışma prensibi kripto para madenciliğine dayanır. Bitcoindeki bu sürecin ilk aşaması, insanların birbirleriyle işlem gerçekleştirmek için işlem detaylarını girip ardından işlemi doğrulamaları ile başlar. Sonrasında gerçekleştirilmek istenen işlem ağdaki bilgisayarlara duyurulur ve ardından işlem detayları mutabakat algoritmaları tarafından doğrulanır. Sonrasında işlemler blok halinde toplanmadan önce kronolojik bir sırada dizilir ve ardından işlemler bloklar içine sokulur ve son blok da zincire eklenmiş olur. Böylece işlemler tamamlanmış olur ve bu süreç her 10 dakikada bir gerçekleşir.

 

Altcoin Nedir?

 

Altcoin, Bitcoinden sonra çıkan tüm kripto paralar olarak bilinir ve alternative coin kavramının kısaltmasıdır. Altcoinin çıkış kavramı, Charlie Leenin Bitcoin kodunu ufak değişiklikler gerçekleştirerek Litecoini (LTC) 2011de piyasaya sürmesiyle birlikte altcoin kavramı hayatımıza girmiş oldu.

 

Altcoinlerin Özellikleri Nelerdir?

 

Altcoinlerin özellikleri Bitcoin ile aynıdır. Ama altcoinlerin özellikleri genellikle platform oluşturma olarak gerçekleşir.

 

Altcoinler Nasıl Çalışır?

 

Altcoinlerin çalışma prensibi genellikle Bitcoin ile aynıdır ama altcoinlerin çalışma prensibi mutabakat algoritmalarına göre değişir.

 

Altcoinlerle Bitcoin Arasındaki Farklar

 

Altcoinler üzerinden uygulama geliştirebilirsiniz ama bu durum Bitcoinde mümkün değildir. Altcoinler madencilik dışında farklı bir sistem kullanabilir. ne baktığımızda Bitcoin’in altcoin’ler üzerinde bir baskı oluşturduğunu da rahatlıkla görebiliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.