Bilgisayar Kullanırken Sağlığınızı Kaybetmeyin

Bilgisayar Kullanırken Sağlığınızı Kaybetmeyin
Hatalı alışkanlıklar, uzun süre bilgisayar kullanma beraberinde sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hatalı alışkanlıklar, uzun süre bilgisayar kullanma beraberinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Bel, sırt ve boyun ağrıları, fıtıklar, sinir sıkışmaları ilerleyen dönemlerde çok şiddetli ağrı ve tutulmalara neden olabilir. Beden sağlığını korunmak için nelere dikkat etmelisiniz sizler için derledik. İşte sağlığınız için bilgisayar kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalar:

Bilgisayar Kullanırken Masa Kullanmayı İhmal Etmeyin

Laptop kullanıyorsanız, bilgisayarı kucağınızda kullanmaya alışmış olabilirsiniz. Yerde, yatakta, koltukta, uzanarak bilgisayar kullanmanın zararlı olduğu belirtilmektedir. Vücut ağırlığının düzgün dağılması ve omurga sorunları oluşmaması için muhakkak masa kullanmalısınız. Laptop ekranının göz hizanızda olmasına özen göstermelisiniz.

Monitörü Yükseltmeyi Unutmayın

Eğer masaüstü model bilgisayar kullanıyorsanız, monitörünüz büyük ihtimalle klavyeden daha üsttedir. İdeal olan da budur ancak laptop bilgisayarlarda ekran klavye ile birleşik olduğu için çoğu zaman bir destek olmadan kullanmak tercih edilir. Oysa bilgisayar yükselticiler ve laptop destekleri kullanarak ekranı göz hizanıza çekebilirsiniz. Böylece boynunuzun eğilmesine gerek kalmaz ve daha sağlıklı çalışma alanı oluşturabilirsiniz.

Çalışırken Ara Vermek Önemli

Uzun süre hareketsiz şekilde, bilgisayar başında oturmak beden sağlığı için tavsiye edilmez. Ortalama yarım saatte bir kalkarak bulunduğunuz mekanda kısa yürüyüşler yapmalısınız. Oturup kalkarken ani hareketlerden sakınmalı, ufak esneme hareketleri ile bedeninizi harekete alıştırmalısınız.

Kullanacağınız Eşyaları Uzanabileceğiniz Yerlerde Tutun

Masanızın büyüklüğü kullanışlı olabilir ancak çok büyük masalarda, ihtiyaç duyacağınız malzemeleri uzak kısımlara yerleştirdiğinizde kontrolsüzce uzanmak veya dönmek isteyebilirsiniz. Bu durumlar fıtık oluşumuna, var olan fıtığın rahatsızlık vermesine davetiye çıkartır. Kullanacağınız ürünleri elinizin altında bulundurmalı ve kontrolsüz hareketlerden kaçınmalısınız.

Sandalyeniz Yeterince Sağlıklı mı?

Eğer kullandığınız mobilyalar çalışma için uygun değilse, vücudunuza zarar verebilir. Bu nedenle ortopedik sandalyeler kullanmalı, yoksa sırt ve bel destekleri alarak sandalyeyi daha konforlu hale getirmelisiniz. Özellikle evden çalışmak zorunda kaldıysanız, bu tip sünger desteklerle yemek masanızın sandalyelerini ideal bir çalışma sandalyesine çevirebilirsiniz.

Bilgisayar Kullanırken Atıştırmak mı?

Bilgisayar başında çalışırken en sık yapılan hatalardan biri, düzenli olarak atıştırmaktır. Kullanıcılar, bilgisayar başındayken bir şeyler yemek isteyebilir ancak dikkatleri işteyken yediklerini genellikle fark etmez ve gereğinden çok daha fazla abur cubur tüketebilirler. Bununla beraber kilo alma ve sindirim rahatsızlıkları baş gösterebilir. Gün içinde yediklerinize dikkat etmeli, bol su tüketmeli ve mümkünse çalışırken atıştırmamalısınız.

Bilek Sağlığı için Desteklerden Edinebilirsiniz

Bilgisayar kullanırken fare bedeninize olabildiğince yakın olmalıdır. Böylelikle omuz, el bileği ve dirsekteki gerilim azaltılabilir. Bileklerde tüm önlemlere rağmen uzun süre bilgisayar kullanımında sinir sıkışmaları ve tümör oluşumu yaşanabilir. Buna karşı, ara ara bilek egzersizleri yapmak, küçük hareketlerle bilekteki gerilimi azaltmak, bilgisayar kullanırken bilek desteklerinden faydalanmak kullanıcılara yardımcı olabilir.

Kulaklıklar Sağlığınıza Zarar Vermesin

Çalışırken, uzun süre yüksek sesli müzik dinlemek veya sürekli kulaklık ile çalışmak duyum problemlerine, kulak sorunlarına yol açabilir. Çalışırken yüksek sese çok uzun süre maruz kalmamaya özen göstermelisiniz.

Bilgisayarın Uzaklığını Kontrol Edin

Bilgisayar gözünüzden ortalama 50 -75 cm uzakta olmalıdır. Kollarınız omuzlarla düz bir çizgi hizasında olmalı ve öne doğru eğilmemelidir. Çalışırken fazla eğilmemeye özen göstermelisiniz. Dirseklerinizi fazla bükmeden çalışmalı, bilgisayar ile mesafenizin azaldığını fark ettiğiniz an, dik konuma geri dönmelisiniz.

Göz Sağlığına Dikkat

Uzak mesafeden bilgisayar kullanmak görüş açısından problem yaratabilir. Bu tip durumlarda gözlük kullanarak ekran başına oturmalısınız. Bazı kullanıcılar bilgisayarın yaydığı beyaz ışık nedeniyle göz kuruluğu ve hassasiyeti sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Gözleriniz bozuk olmasa dahi yaydığı ışık hassasiyet yaratabileceği için ışık kıran camlardan yapılmış bir gözlük kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bazı markalar göz sağlığını korumak için özel teknolojiler geliştirir. Örneğin Asus laptop modelleri Eye Care teknolojisi ile donatılmıştır. Bilgisayar ilintili görsel sendromun semptomlarını engellemek için Flicker-free ve Düşük Mavi Işık teknolojilerinin bir araya gelmesinden oluşur. Asus notebook bilgisayarlar, ekran titreşimini azaltan akıllı dinamik arka aydınlatma kullanır. Düşük mavi ışık sistemi ile lens ve retina için zararlı olan mavi-mor ışığı filtreler. Teknoloji Asus laptop modellerinde splendid teknolojisi yardımcı programı adı altında bulunabilir. Eye intensity düzeyi, cihaz üzerinden kaydırma çubuğu ile ayarlanır. Varsayılan ayar 3’ken 5’e kadar çıkarılabilir. Kullanıcılar kullanım konforu için ideal düzeyi kendileri için seçebilir.

Cihaz Temizliğine Özen Göstermelisiniz

Bilgisayarlar gün boyunca ellerinizin dokunduğu ve temas ettiğiniz araçlardır bu nedenle hijyenine önem vermeniz gerekir. Bilgisayarın tuşlarından kasasına, klavyeden aksesuarlara kadar her parçasının düzenli temizliğine dikkat etmelisiniz. Bilgisayarı temizlerken izopropil alkol ve su karışımı kullanabilirsiniz. Hav bırakmayan bir bezi, alkol su karışımı ile nemlendirerek sıktıktan sonra bilgisayarınızın parçalarını nazikçe silmeniz temizlik için yeterlidir. Parçaları kuru bir mikofiber bez ile silmeli ve kurutmalısınız. Cihaz yeniden kuruduktan sonra kullanıma devam edebilirsiniz. Temizlik esnasında port girişlerinin ıslanmamasına özen göstermelisiniz.

Sağlığınız İçin Teknolojiden Yararlanın

Bilgisayar başında çalışırken size hatırlatıcı olacak uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Su içme hatırlatıcı uygulamalar kullanarak, gün içinde sık sık su içmeniz konusunda uyarılabilirsiniz. Ücretsiz yazılımlara alarm kurarak, çalışmaya ara verme konusunda hatırlatıcı uygulamalardan yararlanabilirsiniz.

Siz de sağlığınızı korumak için bilgisayar kullanırken küçük konfor önlemleri alabilirsiniz. Bu sayede beden sağlığınızı korurken, daha az ağrı ve rahatsızlık çekerek bilgisayar başında çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.