Beş yıllık sessizliği Türkiye'de bitti

Beş yıllık sessizliği Türkiye'de bitti
Suriyeli doktorların "Bir daha duyamaz" dediği 5 yaşındaki Masud, Diyarbakır'da yapılan "Koklear Implant" (biyonik kulak) ameliyatıyla ilk kez duymaya başladı. Masud'un söylediği ilk kelime "Baba" oldu

Suriye'de yaşayan Mohammad Ailesi, çocukları Masud'un doğumundan 2 yıl sonra seslerine tepki vermediklerini fark etti. Oğullarının işitme engelli olduğunu öğrenen aile, büyük bir umutsuzluk ve şok yaşadı. 3 yıl boyunca çocuklarının yeniden duyabilmesi için çare arayan Mohammad Ailesi, Suriye'de başlayan iç savaştan kaçarak Irak'a yerleşti. Burada bir sağlık merkezinde aileye, doğuştan işitme engellilerin yeniden duymasını sağlayacak "Koklear Implant" (biyonik kulak) bilgisi verildi. Aile, çocuklarını sağlığına kavuşturacak olan ameliyatı Diyarbakır'da yaptırabileceklerini öğrendi. 5 yaşındaki Masud, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ediz Yorgancılar tarafından Koklear implant programına alındı ve 3 saatlik bir ameliyatla 5 yıl sonra ilk kez duymaya başladı. Masud'un söylediği ilk kelime "baba" oldu.

'HİÇ İYİLEŞEMEYECEK SANDIK'
Oğullarının 5 yıllık sessizliğinin sona ermesi ile büyük bir mutluluk yaşayan baba Hasan Mohammad, oğlunun verdiği ilk tepkiyi asla unutmayacağını söyledi. Oğullarının duymadığını çok geç fark ettiklerini dile getiren Mohammad, "Suriye'deki doktor, oğlumun bir daha duyamayacağını söylemişti. Biz oradaki savaş ortamından kaçarak Irak'a yerleştik. Burada da oğlumuzun sorununa sabırla çare bulmak için uğraştık. Bu sağlık merkezlerinden birinde Koklear implant'ın doğuştan işitme engeli olanlara yeniden duyma yetisi kazandırdığını öğrendik. Bunun da Diyarbakır'da uygulandığını söylediklerinde oğlumuzu ameliyat ettirmeye karar verdik" diye konuştu.

'BOMBA SESLERİNİ DUYMADI'
Masud'un 3 saatlik ameliyatla sağlığına kavuştuğunu ve ilk tepkisini de verdiğini anlatan baba, "Oğlum savaşın ortasında kalan Suriye halkının çığlığını ve atılan bomba seslerini neyse ki duymadan büyüdü. Doğuştan işitme engelliydi ve buna çok üzülmüştük ancak o sesleri duymayışı belki de bizim için hastalığın en sevindirici yönü olmuştu" dedi.

'SAĞIR VE DİLSİZ İFADESİ YANLIŞ'
Türkiye ve dünyada her 1000-2000 kişiden birinin işitme kaybı ile dünyaya gediğini söyleyen Doç. Dr. Ediz Yorgancılar, "Çoğunun nedeni tam olarak bilinmeyen işitme kayıpları erken dönemde belirlenemediğinde, tedavi edilmesi zorlaşıyor. İşitme engelliler için devrim niteliğinde olan biyonik kulak yani koklear implant, diğerlerinden farklı olarak sesi önce elektrik enerjisine çevirip frekanslara bölüyor. Ardından sıralı bir elektrot zinciri vasıtasıyla iç kulaktaki sinir hücrelerine gönderiyor. Koklear implant programının uygulanmasına ne kadar erken başlanırsa, sonuç o kadar başarılı olur. Hastamız Masud Mohammad'ın yaşı da uygun olduğu için kendisi koklear implant programına alındı. Biyonik kulağı 3 saatlik bir ameliyatla Mohammad'ın kulağına yerleştirdik. Ancak her şey ameliyatla bitmiyor. Ameliyattan sonra çok iyi bir rehabilitasyon süreci geçirmesi gerekli" diye konuştu. Doç. Dr. Yorgancılar, toplumda, işitme kaybı olanların dilsiz olduğu ve bu durumun tedavisinin olmadığı yönünde yanlış bir inanış bulunduğuna da dikkat çekerek, "Erken dönemde yakalanan işitme kayıpları araştırıldıktan sonra uygun çözüm seçeneği planlanarak, çocuğun duyma ve konuşma yeteneği kazanması sağlanabilir" dedi. SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.