"Benzin fiyatının yüzde 64’ü vergi, istasyonları kapatırız"

"Benzin fiyatının yüzde 64’ü vergi, istasyonları kapatırız"
Ankara'da bir araya gelen akaryakıt bayi sahipleri benzinin satış fiyatının yüzde 64'ünün vergi olarak devlete aktarıldığını ifade ederek özellikle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerine seslenerek..

"Bizimle masaya oturmazsanız, istasyonları kapatırız" uyarısında bulundu. Hükümetin aldığı 'fiyat metodoloji' uygulamasının şikayetçi olan akaryakıt sektör temsilcileri, "Ucuz akaryakıtın formülü, dağıtım kârının baskı yoluyla düzenlenmesi değildir." diye konuştu.
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) ve Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TAGBİS), akaryakıt sektörünün ve bayilerin sorunlarının görüşülmesi amacıyla yurt genelindeki bayilerin katılımıyla Ankara'da toplantı gerçekleştirdi. 2 sendikanın ortaklaşa düzenledikleri bayi toplantısı farklı şehirlerden gelen bayii sahiplerini bir araya getirdi. Geniş bir katılımla yapılan toplantıda, sektörün ve bayilerin sorunları ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

TÜRKİYE GENELİNDE 12 BİN 616 AKARYAKIT İSTASYONU VAR
Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TAGBİS) Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Temel, rakamlarla Türkiye'de akaryakıt sektöründe karşılaşılan sorunlardan söz etti. Türkiye genelinde 12 bin 616 akaryakıt istasyonun bulunduğunu ifade eden Temel, yılda 120 milyarlık ciroya ulaşan sektörde bir istasyonun kâr edebilmesi için günde en 14 bin litre akaryakıt satması gerektiğini kaydetti. Bu ortalamayı Türkiye'de hiçbir ilin yakalayamadığını söyleyen Temel, İstanbul'da bu oranın 12 bin 172, Ankara'da 5 bin 965 litre olduğunu en düşük satış oranın ise günde 668 litre ile Ağrı'da gerçekleştiğini anlattı. Türkiye'deki akaryakıt istasyonların günlük satış ortalamasının 4 bin 722 litre olduğunu belirtti.

"KÂRIMIZ GİBİ GİDERİMİZ DE AB İLE UYUMLU OLACAK MI?"
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) tepki gösteren TAGBİS Başkanı Temel, 7 Kasım 2014'de yürürlüğe giren 'fiyat metodoloji' uygulamasının hakkaniyetli olmadığını aktardı. Temel, "Kârımız (Avrupa Birliği) AB ile uyumlu olacakmış. O halde soruyoruz 'giderlerimiz de AB ile uyumlu olacak mı?” diye sordu. Türkiye'de 150 bin 'pompacı'nın çalıştığına dikkat çeken Temel, AB ile litre başına 12 kuruş maliyet farkı olduğunu vurguladı.

BENZİN'İN YÜZDE 64'Ü, MOTORİNİN YÜZDE 55'İ VERGİ
Akaryakıt zammı ya da fiyat indiriminde tek sorumluluğun tekel konumundaki TÜPRAŞ'ta olduğunu söyleyen Temel, "Serbest piyasalara aşırı müdahale eden düzenlemelerden vazgeçilmelidir. Yakın vadede başta küçük istasyonlar olmak üzere pek çok istasyon kapanabilir.” dedi. Piyasanın kurumsal yapısına zarar verilmesi halinde akar yakıt kaçakçılığın yükseleceği tehlikesine dikkat çeken Ferruh Temel, "Türkiye'de benzinin yüzde 64'ü, motorinin ise yüzde 55'i vergi adıyla devlete gidiyor. Ucuz akaryakıtın formülü dağıtım kârının baskı yoluyla düzenlenmesi değildir." diye konuştu.

"SADAKA İSTEMİYORUZ, HAKKIMIZI İSTİYORUZ"
Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümet yetkililerine seslendiğini ifade eden TAGBİS Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Temel, "Sadaka istemiyoruz. Sadece hakkımızı istiyoruz." şeklinde konuştu.

"BU SADECE BİR İKAZ TOPLANTISI"
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan ise sektörün ne kadar sancılı bir süreçten geçtiğinden söz ederek "Biz olmazsak hayat durur." dedi. Alkan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Buradan basın yoluyla sesleniyorum. Bu bir ikaz toplantısıdır. EPDK, bizimle masaya oturup konuşmazsa ikinci toplantımız farklı bir yerde, farklı bir şekilde olacak. İkinci toplantının hedefi istasyonları kapatma olur."

"EPDK, BAYİLERİ DÜŞMAN GİBİ GÖRÜYOR"
EPDK'nın kuruluşunda bugüne kadar bayii düşmanlığı yaptığını savunan Alkan, "Niye bunu yapıyor, anlamış değilim. Maalesef bayiyi düşman gibi görüyor, bayiyi hırsız gibi gördü, bayiyi bir kaçakçı gibi gördü ama gerçek hırsız ve gerçek kaçakçıyı gözünün önünde dolaştı ve görmemezlikten geldi.” ifadeleri salonda bulunanlarca büyük alkış aldı.
Program, sendika başkanlarının konuşmalarından sonra yurdun dört bir yanından gelen akaryakıt bayii sahiplerinin duygu ve düşüncelerini dile getirmesiyle devam etti. Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.