BENZİN FİYATI NEDEN DÜŞMÜYOR!

BENZİN FİYATI NEDEN DÜŞMÜYOR!
Dünyada petrol fiyatları birtakım politik hamleler sebebiyle düşmektedir.

Bu sebeple biz de dünya ekonomisini, dünyadaki petrol fiyatlarını ve ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarını takip ediyoruz. Sürekli aklımızda şekillenen soru ise; varil fiyatı 100 doların üzerinde bulunan ham petrolün varil fiyatı 60 dolara düştüğünde benzinde de aynı oranda indirim yapılmasıdır!
Biz de 2008 yılından itibaren petrol fiyatını ve dolar kurunu da gözönüne alarak ülkemizdeki benzin fiyatını tablosal ve grafiksel olarak inceledik.
Buna göre ham petrol fiyatını benzin satış fiyatına dolar bazında oranladık. Çünkü dolar kuru dikkate alınmadan yapılacak bir analizin gerçekçi olmayacağını düşündük.
Son 6 yılda 2009 yılı Ocak ayı, ham petrol fiyatının benzin satış fiyatına oranının en düşük olduğu (23,89) yani benzinin en fahiş olduğu dönem.
2014 yılı Temmuz ayında ise ham petrol fiyatının benzin satış fiyatına oranının en yüksek olduğu (43,81) yani benzin fiyatının son 6 yılda en hesaplı olduğu dönem.
Bu değerleri kıstas alarak değerlendirme yaptığımızda benzinin litresi 3,50 TL'ye düşse bile ham petrol fiyatının benzin fiyatına oranı 40,92 oluyor.
Bugün doların 2,30 TL olduğu olumsuz durumda bile, son 6 yılda ortalama 36-40 bandında seyreden ham petrol/benzin oranına bakarak benzinin litre fiyatının 3 lira 50 kuruş olması gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Lütfen vatandaşın cebinden elinizi çekin ve benzini olması gerektiği fiyattan satın. Bugün benzinin hakkı 3 buçuk liradır!


Şube Başkanı
Şuayip Deniz DEMİR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.