• BIST 106.239
  • Altın 161,321
  • Dolar 3,8713
  • Euro 4,5671
  • Samsun 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 15 °C
  • 'SORUN KALMADI KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM'
  • 4 FUTBOLCU TAKIMDAN AYRI ÇALIŞTI
  • Hedef 3 Puan
  • 'SORUN KALMADI KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM'
  • 4 FUTBOLCU TAKIMDAN AYRI ÇALIŞTI
  • Hedef 3 Puan

BAKIRLA GEÇEN ÖMÜR

BAKIRLA GEÇEN ÖMÜR
Tüm zorluklara rağmen, baba mesleklerini sürdürüyorlar

"Hem elimde hem de hayatımda bakırın izi var"

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde 39 yıldır bakırcılık yapan 55 yaşındaki Şakir Temizer, "Çalışmadığım zaman kötü oluyorum. Bir an önce gelip çalışmak istiyorum. Hem elimde hem de hayatımda bakırın izi var. Ömrümü bu işe adadım." dedi

İlçe merkezindeki tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda sayıları giderek azalan bakır ve kalay ustaları, bütün zorluklarına rağmen babadan, dededen kalma mesleklerini sürdürüyor. Mesleğe 1978 yılında babasının yanında çırak olarak başlayan Temizer de yok olmaya yüz tutan bu işi yapanlardan biri. Temizer, küçük dükkanında usta arkadaşıyla günde 12 saat çalışarak bakırdan çeşitli eşyalar üretiyor.Temizer, yaptığı açıklamada, çok sevdiği mesleğine, okumak istemeyince babasının kendisini yanına almasıyla başladığını söyledi.

"Bakır hayatımın bir parçası haline geldi"
Mesleğini çok sevdiğini dile getiren Temizer, "Bu dükkanda usta arkadaşımla birlikte çalışıyoruz. İki arkadaş, bakırla ilgili her şeyi yapıyoruz. Ham maddeyi Çorum'dan alıp burada işliyoruz. Bakırı ocakta ısıtıp şeklini verdikten sonra telini sarıyoruz. Parçaları birbirine kaynattıktan sonra ürünümüz kullanıma hazır oluyor. Kazan, tava, bakraç, yemek tası gibi ürünler yapıyoruz." ifadelerini kullandı.Bakırın hayatının bir parçası haline geldiğine işaret eden Temizer, "Bakır artık hayatımızın her yerinde. Evimizde bakırdan kaplar, eşyalar kullanıyoruz. Nereye gidersem gideyim aklım hep işte. Ben buraya gelmediğimde, çalışmadığım zaman kötü oluyorum. Bir an önce gelip çalışmak istiyorum. Hem elimde hem de hayatımda bakırın izi var. Ömrümü bu işe adadım." diye konuştu.

"Çırağa ihtiyacımız var ama yetişmiyor"
Temizer, yaklaşık 40 yıldır bakırcılık yaptığını anlatarak, şunları kaydetti:"Gittiğim her yerde ustalardan bir şey öğrenmeye çalıştım. Şanlıurfa'ya, Kahramanmaraş'a, Çorum'a gittiğimde hep ustaları ziyaret edip bir şeyler öğrenmeye çalıştım. Şimdi gençlerde bu heyecanı göremiyorum. Çırağa ihtiyacımız var ama yetişmiyor. Bu meslek insanı doyurur ama gençlerin elinde telefon, altında motosiklet ya da araba, çalışmak yerine boş boş dolaşmayı tercih ediyorlar."İstanbul, Eskişehir, Amasya başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentine yaptığı ürünlerden gönderdiğini belirten Temizer, "Bakırın ömrü 50 sene. Kolay kolay eskimez. 2-3 senede bir kalaylatıp kullanabilirsiniz ama kalaylatmadan kesinlikle kullanmamak lazım." dedi.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • YAĞIZ BEBEK İLACINA KAVUŞTU12 Kasım 2017 Pazar 13:06
  • BALKAN TÜRKLERİ ATATÜRK'Ü DUALARLA ANDI12 Kasım 2017 Pazar 12:36
  • 10 KASIM’DA EN ÖZEL KAREOGRAFİ11 Kasım 2017 Cumartesi 13:53
  • EKMEK VE YÖRESEL LEZZETLER PAZARI09 Kasım 2017 Perşembe 13:35
  • NOSTALJİK KAHVEHANE05 Kasım 2017 Pazar 12:45
  • 60 YILDIR AYNI MESLEKTE05 Kasım 2017 Pazar 12:40
  • KÜLTÜREL DEĞERLERLERİN TANITILMASI05 Kasım 2017 Pazar 12:00
  • BAKIRLA GEÇEN ÖMÜR02 Kasım 2017 Perşembe 13:40
  • Ambarköy Açık Hava Müzesi02 Kasım 2017 Perşembe 13:00
  • ÖĞRENCİLER YARARINA KERMES01 Kasım 2017 Çarşamba 13:32
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim