Bakan Şimşek, memura 2014 enflasyon farkı verilmeyeceğini açıkladı

Bakan Şimşek, memura 2014 enflasyon farkı verilmeyeceğini açıkladı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı enflasyon farkının memura verilmeyeceğini bildirdi. 2014 zamlarının toplu görüşmede belirlendiğini hatırlatan Bakan Şimşek, bunun hukuken mümkün olmadığını söyledi.

Şimşek, Ocak-Eylül dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, yıl sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2015 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bakan Şimşek, 'Potansiyelin atında büyümeyi yukarı çekmek için bir takım politikalar oluşturulamaz mı?' sorusuna şu cevabı verdi: “Biz geçici kazanımlar peşinde değiliz. Büyüme performansını etkileyecek en önemli faktörlerden biri reformlardır. Doğru politika çerçevesi önemli. Önemli olan da reformlardır. Türkiye'de iş yapma ortamı iyileşecek. Kamu üzerinden kalıcı bir büyümenin sağlanacağına inanmıyorum. Alt yapı yatırımlarını yapıyoruz. 2009'dan beri alt yapıya bütçede ayrılandan daha fazla kaynak aktardık. O anlamda büyümeyi destekliyoruz. Özel sektörü teşvik ediyoruz.“

Lüks tüketimi azaltıcı tedbirlerin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Bakan Şimşek, lüks tüketimi caydırıcı bir vergilendirme yaptıklarını anlattı. Şimşek, “Şu ürüne bu ürüne bu kadar zam olacak demek mümkün değil. Lüks tüketim için vatandaşın daha fazla vergi vermesini normal buluyoruz. Otomotive yapıldı. Şu an için yeni bir şey gündemde değil.” dedi.

Bakan Şimşek, 2014 yılı için memura enflasyon farkının verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine şunları söyledi: “Memura verilecek zam toplu sözleşmede belirlenmiştir. Onu geriye gidip değiştirme şansımız yok. 2015 yılında oransal bir artış söz konusu. 2014 yılı için de bir çalışma olmayacak”

Bakan Şimşek, “Kamu kampüslerine ödenek ayırdınız mı?” sorusuna şu cevabı verdi: “Kamu binalarına verilen destek yok. Ama, kendi eski binası varsa ona bakıyoruz. Ama kampüs konusuna yeni bakacağız. Bir sunum yapacağız. Şu anda kiralık olduğumuz yerlerden zamanla ve lüks yerlerden geçilmemiz lazım. Kampüsleri mütevazi, daha şehrin gelişeceği yerlere yapacağız. Ama spekülasyon için çok erken.”

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM

KİT zamlarının sorulması üzerine Şimşek, Türkiye'nin, hâlâ Avrupa'nın en ucuz doğalgaz ve elektriğini sağlayan ülke olduğunu ifade etti. Bakan Şimşek, “Avrupa'nın gelir düzeyi yüksek ama o da ithal ediyor, biz de. Bir şeyi maliyetinin altında satarsak, zenginleri sübvanse edersiniz. Neden zengini sübvanse edelim? Fakire gereken desteği veriyoruz. Genel sübvansiyonları doğru değil, doğru bulmuyoruz. Maliyetin karşılanması lazım.” diye konuştu.

Gayri menkul rantlarının nasıl vergilendirileceğinin sorulması üzerine Bakan Şimşek, bununla ilgili bir adım attıklarını ve çalışmalarının devam ettiğini anlattı.
Şimşek, vergi oranlarında herhangi bir artış öngörmediklerini dile getirdi.

HAKİM, SAVCI VE AKADEMİSYEN MAAŞ ZAMLARI

Akademisyenlere 726 lira ile 835 lira arasında bir zam yapılacağını bildiren Bakan Şimşek, oranları belirlediklerini dile getirdi. İlgili yasayı Meclis'e gönderdiklerini kaydeden Şimşek, maliyetin 1,1 milyar TL olacağını kaydetti.

Şimşek, hakim ve savcılara ise yüzde 10 ile yüzde 35 arasında olmak üzere seyyanen bin 146 lira zam yapılacağını aktardı.

Taşıt kısıtlamalarını da Meclis'e gönderdiklerini ve kararın çıktığını söyledi. Lojmalar ile ilgili kısıtlamalara gideceklerini anlatan Bakan Şimşek, “Elimizden gelenleri yapacağız.” dedi.

Bakan Şimşek, konuşmasının sonunda Maliye Bakanlığı Bütçesi'ni bağlayarak Meclis'e gönderdi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.