Avrupalı Okul Fevzi Çakmak

Avrupalı Okul Fevzi Çakmak
Mareşal Fevzi Çakmak Lisesi, hazırladığı 'Sağlıklı ruh ve beden, sağlıklı çevre' konulu proje ile Avrupalı okullar içerisinde haklı bir saygınlığa ulaştı

'Sağlıklı ruh ve beden, sağlıklı çevre' konulu Comenius okul ortaklıkları projesini hazırlayan Mareşal Fevzi Çakmak Lisesi'nin bu projesi, Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programları merkezi başkanlığınca kabul edildi. Okulun hazırlamış olduğu proje ile bir çok Avrupa okulu ve Türk okulları gitmedikleri ülkeleri görme şansına sahip oluyor.

PROJENİN SAHİBİ
Polonya'nın koordinatörlüğünde 10 ortaklı bu projeye katılan ülkeler ise Polonya-Portekiz-İspanya-İtalya-Bulgaristan-Romanya-İngiltere-Macaristan-Litvanya ve Türkiye oldu. Proje 01 Ağustos 2008 ile 31 Temmuz 2010 tarihleri arasında uygulanacak ve 2 yıllık bir süreyi kapsayacak. Proje kapsamında 2 yıl boyunca öğrencilerin buluşması sağlanacak ve ilk uygulaması ise 16-22 Ekim tarihleri arasında Bulgaristan'ın Svishtov şehrinde yapıldı. Toplantıya Okul Müdürü Salih Şener, proje koordinatörü İngilizce öğretmeni Kamuran Türköz, Beden Eğitimi öğretmeni Dilek Bayraktar ve öğrencilerden Hasan Anıl Bahar katıldı. Projenin en büyük amacı, okullarda ve çevrede incelemeler yapmak, ortak ülkelerin öğrenci ve öğretmenleri arasındaki yakınlaşmayı sağlamak, eğitim ve kültür alışverişinde bulunmak, gençlerin gelecekte barış ortamında yaşayacakları bir dünya oluşturmalarını sağlamak. Bu amaçlara zemin oluşturmak için okul yönetimi tarafından çeşitli eğitim, kültür ve çevre incelemeleri yapılmaya başlandı.


MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK KİMDİR?
Fevzi Çakmak'a; Fevzi Paşa, Müşir Fevzi ya da Mareşal Çakmak da denir. Cumhuriyet Ordularının iki mareşalinden biridir. Mustafa Fevzi Çakmak, 1876 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Çakmakoğullarından, Tophane kâtiplerinden Ali Sırrı Efendi ; annesi ise Varnalı Hacı Bekir Efendi'nin kızı olan Hesna Hanım dır. Mareşal Fevzi Çakmak sağlam karakterli bir komutandı. Geniş bir kültüre sahip olan Fevzi Paşa tarih ve edebiyata meraklıydı. İngilizce, Fransızca, Arapça ve Farsça yanında bazı balkan dillerini de bilmekteydi. Fevzi Paşa, politikadan hoşlanmadığı gibi ordunun da politikadan uzak durması için çaba göstermiştir. Fevzi Paşa'nın Harb Akademisi'nde verdiği konferanslar kitap halinde Garb-i Rumeli'nin Suret-i Ziya ve Balkan Harbinde Garp Cephesi Harekâtı adıyla yayımlanmıştır. Ayrıca Büyük Harpte Şark Cephesi Harekâtı adlı bir eseri de vardır.

BU OKULDA OKUMAK BİR AYRICALIK

Okul 2004-2005 yılları arasında kuruldu. 2006-2007 eğitim öğretim yılında okulun adında da bir değişiklik yapıldı ve önemli bir Türk büyüğü olan Mareşal Fevzi Çakmak adının yaşatılması amacıyla okulun adı “Mareşal Fevzi Çakmak Lisesi” haline dönüştürüldü. Mustafa Fevzi Çakmak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk genel Kurmay Başkanı ve Mareşalliğe yükselmiş iki askerinden biridir. Burada eğitim gören öğrenciler, bu ayrıcalığın farkındalar.

KALİTELİ EĞİTİM VERİLİYOR
Mareşal Fevzi Çakmak Lisesi eğitim ve öğretimini, projeksiyon ve bilgisayarlı sınıflarda sürdürüyor. Okulda Bin 127 öğrenci bulunuyor. Okulun 2 Laborutuvarı, 1 Bilgisayar Laborutuvarı, Kütüphane ve Çok Amaçlı Salonu bulunuyor.


KÜLTÜREL DERECELER
SAYMAKLA BİTMİYOR
Okulun, kültürel faaliyetlerde göstermiş olduğu başarılar saymakla bitmiyor. Okulun aldığı başarıların bazıları ise şöyle sıralanıyor; Burhan Şirin '19 Mayıs' konulu resim yarışması İl 1.si, Kübra Çim 'Vakıf kaç renktir?' konulu resim yarışması İl 1.si. , Burhan Şirin 'Mehmet Akif Ersoy şiirlerinden tablolar' konulu resim yarışması İl 1.si, Kübra Çim '24 Kasım Öğretmenler günü' konulu resim yarışmasında İl 1.si, Emine Kıran 'Osmanlılar' konulu resim yarışmasında İl 2.si, Selman Söylemez, 'Demiryollarımız' konulu resim yarışmasında İl 3.sü, Selman Söylemez 'Sivil Savunma' konulu resim yarışmasında İl 2.si, Burhan Şirin 'Sivil Savunma' konulu resim yarışmasında İl 3.sü ve Rabia İnan 'Öğretmenler Günü Resim Yarışması'nda İl 2.si oldu.


LİSE ÖDÜLLERE DOYMUYOR
Fevzi Çakmak Lisesi, gençliğin hem bedensel hem zihinsel hem de sosyal gelişimin de sporun ne kadar önemli bir yer olduğunun bilinciyle, her türlü sportif faaliyetleri olanakları ölçüsünde desteklemeye, geliştirmeye çalışıyor. Bu doğrultuda yönetim, öğretmen ve öğrenciler gayretiyle olumlu gelişmeler meydana getirmekte ve öğrenciler çalıştıkları branşlar da istekli ve başarılı olmaktadır, bu durumun yarattığı özgüven onların okul başarılarına da yansımaktadır. Lise sportif faaliyetlerde gösterdiği başarılı grafikle, tüm gözleri kendine çekmesini bildi. Sportif faaliyetlerde ödüle doymayan lise 2007-2008 eğitim öğretim döneminde Voleybol Kız Takımı Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan müsabakada İl birincisi, Hentbolda İl birincisi, Erkekler Hentbolda İl ikincisi, Krosta İl ikincisi, Atletizmde İl birincisi ve Futbol erkeklerde İl ikincisi oldu.


GİRİŞ ÇIKIŞLAR DENETLENİYOR
Mareşal Fevzi Çakmak Lisesi'nde güvenlik önlemleri en üst seviyede alınarak, öğrencilerin güvenliği her şeyden üstün tutuluyor. Okulun tüm koridorlarında ve okulun etrafını gören güvenlik kameralarıyla donatılmış durumda. Okulda devamlı olarak öğrencilerin güvenliğini ve giriş çıkışlarını denetlemek için güvenlik görevlileri bekliyor.

KENDİNE GÜVENEN BİREYLER YETİŞTİRİYOR
Okulun en önemli misyonu, karşılıklı olarak birbirine güvenen, her durumda değişime ve gelişime açık, gelecekteki ihtiyaçlara cevap verebilecek yetenekle donatılmış bireyler yetiştirmek.