ATAKUM’DA MANTAR HASAT ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

ATAKUM’DA MANTAR HASAT ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ
 Günümüzde gerek pandemi ve gerek savaşlar nedeniyle önemi daha da çok anlaşılan tarımsal üretimde, besin değerinden dolayı önemi anlaşılan Mantar, son yıllarda aranılan bir gıda maddesi olmuştur.

            Bu doğrultuda, Atakum İlçemizde 2015 yılından itibaren kültür mantarı üretimi yapılmaya başlanmıştır. 2017- 18 yıllarında ilçede Mantar işletme sayısı bir ara 7’ye çıksa da çeşitli nedenlerle 2022 yılında bu sayı 2 işletmeye düşmüştür.

            Mantarda üretim zorluğu ve işçilik masraflarının çok olmasından dolayı üretimde son zamanlarda düşüş olduğu gözlemlenmekte ve bu nedenle desteklenmesi önem arz etmektedir. Bu bilinçle, Atakum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce; üretime ilginin arttırılması, farkındalık oluşturması amacıyla bir etkinlik düzenlenmiştir.

            Programa Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Atakum Kaymakamı Kemal YILDIZ, TKDK İl Koordinatörü Bülent TURAN, Samsun Büyükşehir Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ali KORKMAZ, Atakum Belediye Başkan Vekili Füsun UZUN, Atakum İlçe daire amirleri, İlçe ve Şube Müdürlerimiz ile teknik elemanlar, muhtar ve üreticiler katılmışlardır.

            Etkinliğe ev sahipliği yapan işletmenin sahibi Cennet KAYA 2016 yılında Atakum Kaymakamlığı SYDV desteği ile kendi evinin bodrum katında mantar üretimi yaparak bu işe başlamış ve daha sonra da Bakanlığımızın Genç Çiftçi projesinden yararlanarak üretim ve pazar alanını genişletmiştir. Geçen yılki ağır kış şartlarından dolayı mantarhanesi zarar görmüş ve bu dönemde de yine Atakum SYDV ve Samsun Büyük şehir Belediyesince zararları giderilmiş ve üretimine devam etmesi sağlanmıştır.

            Halen 300 metrekare alanda kardeşiyle birlikte aile işletmesi olarak şapkalı mantar üretimini sürdürmekte olan genç çiftçimiz, aylık ortalama 10- 12 bin TL civarında kazanç elde etmekte olduğunu ifade etmekte ve üreticilere bu işe başlamalarını tavsiye etmektedir.

            İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, üreticimizi azmi ve çalışkanlığı sebebiyle tebrik ederek; özellikle kadın çiftçilerimiz başta olmak üzere, tarımsal üretimin bir parçası olan tüm üreticilerimizin, tarımın tüm Dünyada birincil önemde olduğu böylesi dönemde Bakanlığımız destek politikaları çerçevesinde yanlarında olmaya devam edeceklerini aktardı. Mantarın besin değerine de dikkat çeken İl Müdürümüz, yüksek getirisi olan bu üründe faaliyette bulunmak isteyen çiftçilerin hem teknik ve hem de maddi boyutta destekleneceğini ifade etti.       

            Etkinlikte protokol konuşmalarından sonra mantarhane gezilerek, sonrasında ızgara mantar ve mantarlı gözleme ikramı yapılmıştır.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.