Astronomi eğitimi...

Astronomi eğitimi...
Astronomi eğitimi veriliyorOMÜ bünyesinde bulunan ''Gökevi''ni (planetaryum) son 6 ay içinde 9 bin kişi ziyaret ederken, isteyenlere ziyaret sırasında astronomi konusunda eğitim verildiği bildirildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı ve Gökevi sorumlusu Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 yıl önce hizmete giren Gökevi'ne insanların ilgisinin her geçen gün arttığını söyledi.

AÇILDIĞI GÜNDEN BERİ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Kurupelit Yerleşkesi'ndeki Öğrenci Kulüpleri Merkezi'nin bulunduğu alanda bulunan Gökevi'nin üniversite için de büyük önem taşıdığını belirten Kalkan, Gökevi'ni son 6 ayda 9 bin kişinin ziyaret ettiğini bildirdi. Prof. Dr. Kalkan, şunları söyledi: ''Gökevi açıldığı günden bu yana büyük ilgi görüyor. 30 kişilik salonumuzda ağırladığımız ziyaretçi gruplarına isterlerse ziyaret sırasında astronomi konusunda 1,5 saatlik eğitim de veriliyor. Özellikle ilköğretim ve lise öğrencilerinden büyük ilgi görüyoruz. Burada gezegenlerin, yıldızların, uyduların ve diğer gök cisimlerinin hareketlerini izleyebiliyorlar.”

TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ YAPIM GÖKEVİ OMÜ'DE
Dünya ülkelerinin astronomi eğitimine büyük önem verdiğini belirten Kalkan, gökevlerinin sahip oldukları teknoloji ve gelişmiş programları sayesinde çok büyük bir eğitim aracı olduğunu belirtti. Türkiye'deki ilk yerli yapım gökevinin OMÜ tarafından kurulduğunu kaydeden Kalkan şu bilgileri verdi: ''Dünyada gökevleri sayısı, Amerika'da 500, Fransa'da 46, Almanya'da 42, İngiltere'de 27, İtalya'da 27, Rusya'da da 25 tane bulunmaktadır. Ülkemizde ise, durum iç açıcı değildir. OMÜ Gökevi, Türkiye'deki üçüncü gökevidir. İlk gökevi, 1975 yılında İstanbul Tuzla'da askeri amaçlı eğitim için kuruldu. İkincisi ise İzmir'de bir Türk koleji tarafından kuruldu. Bunlar milyon dolarlara mal oldu. Gökevleri çok yüksek maliyetli olması nedeniyle Türkiye'de çok fazla kurulmamıştır.''
Kalkan, OMÜ bünyesindeki gökevinin kuruluş aşamasında bir çok malzemeyi kendi imkanları ile tedarik ettiklerini de söyledi.

GÖKEVİ (PLANETARYUM)
Çeşitli gök olayları, yıldızların, Güneş, Ay ve gezegenlerin konumları, devinimlerinin küresel bir kubbe içinde iz düşürücülerle izlendiği gökevlerinde (planetaryum) gökyüzü özel bir optik projektör yardımıyla gerçekçi olarak canlandırılıyor.