ASTANA FORUMU BAŞLADI

ASTANA FORUMU BAŞLADI
Kazakistan'ın başkenti Astana'da 8'incisi düzenlenen Astana Ekonomik Forumu, 70'den fazla ülkenin katılımıyla başladı.

Kazakistan milli enerji şirketi Kazenergy Birliği Başkanı Timur Kulibayev'in başkanlığında Astana'da düzenlenen forum, Kazakistan Başbakanı Serik Ahmetov'un Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in gönderdiği kutlama mesajını okunmasıyla başladı. Nazarbayev foruma gönderdiği kutlama mesajında, enerjinin Kazakistan ekonomisinin bel kemiği olduğunu vurguladı. Kazakistan petrol üretiminin 3 kat artarak yılda 80 milyon tona ve gaz üretiminin de 5 kat artarak 40 milyar metreküpe ulaştığını kaydeden Nazarbayev, dünyanın en zor alanlarından biri olan Kaşagan petrol sahasında üretime başlamasının teknolojinin zaferi olduğunu beyan etti.

Foruma katılan Fransa eski çaşbakanlarından Francois Fillon, 2020 yılına kadar dünyada birçok ülkenin yeni teknolojiler sayesinde hidrokarbon madde kendi kendine yeteceğini söyledi. Enerjiye bağımlı ülkelerin enerji ihtiyaçlarını gidermek için enerji kaynaklarını çeşitlendirmeleri gerektiğini ifade eden Fillon, nükleer enerjiyi terk etme kararı alan Almanya'nın örnek alınmasını istedi.

Kazakistan'ın enerji politikasından övgüyle bahseden İtalya eski başbakanlarından Jose Maria Aznar ise, Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in doğu politikaları sebebiyle Kazakistan'ın petrol gelirlerinden gerektiği gibi yararlandığını söyledi. Aznar, diğer petrol ülkelerindeki ekonomik daralmaya nazaran Kazakistan ekonomisinin alternatif enerji kaynakları sayesinde büyümeye devam ettiğini belirtti. Aznar, Expo-2017'ye ev sahipliği yapacak olan Kazakistan'ın yeşil ekonomi adında diğer enerji kaynaklarına dayalı sürdürülebilir bir kalkınma modeli sunduğunu hatırlattı.

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Mohamed Fraj Fares Almazrouei, ülkesinde enerji alanında son on yılda yapılan yenilikleri anlattı.

Kazakistan Petrol ve Gaz Bakanı Uzakbay Karabalin de on yıl içerisinde KazMunayGaz ulusal petrol şirketini dünyanın ilk 30 şirketi arasına sokmayı hedeflediklerini söyledi. Kaşagan petrol sahasında ürettikleri petrolü Çin'e satmayı planladıklarını vurgulayan Karabalin, konsorsiyumda her ülkenin ürettiği petrolü istediği ülkeye satma hakkı olduğunu ve Kazakistan'ın da en iyi güzergahlardan biri olan Çin'e petrol satmayı planladığını söyledi.

Yarın sona erecek forum bünyesinde petrol şirketleri fuar düzenledi. Fuarda zor arazi şartlarında çalışan araç büyük ilgi gördü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.