Arıların gen haritası çıkarılacak

Arıların gen haritası çıkarılacak
Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, yeni hedefleri arasında moleküler genetik çalışması yapmak ve arı gen haritasını çıkarmak olduğunu ifade etti




1994 yılında üretim istasyonu olarak kurulan ve 1995 yılında enstitüye dönüştürülen Arıcılık Araştırma Enstitüsü kısa ve uzun vadedeki hedeflerini belirledi. Yasal düzenlemelere uyumlu olarak arıcılık potansiyelinden en üst düzeyde fayda sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Enstitü Müdürü Feyzullah Konak, sonuçlandırdıkları projelere arı gen haritasını çıkarmayı da ekleyeceklerini kaydetti. Çıkarılacak harita ile arıları çok daha iyi analiz edebileceklerini ifade eden Konak, böylece sıkça görülen hastalıklar, koloni kayıplar gibi önemli sorunların nedenlerinin çok daha iyi ortaya koyulacağını kaydetti.

ARILAR HAKKINDA BİLGİ EDİNİLİYOR
Bunların yanı sıra arıcılık eğitim faaliyetlerine de büyük önem verdiklerini ifade eden Konak, "Kısa vadedeki hedeflerimiz arasında arıcılık konusunda yayınlar çıkarmak, arı hastalık ve zararlıları teşhis merkezi oluşturmak ve 'Apimondia Kongresi' gibi uluslararası bilimsel toplantı ve seminerlere katılım sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
Ayrıca üniversiteler ve diğer kuruluşlarla işbirliğini geliştirmek için çalışmalar hedeflediklerini dile getiren Konak, "2010 yılı Ekim ayında uluslararası bir kongre düzenlemek istiyoruz. Üniversiteler ve diğer kuruluşlarla işbirliğinin geliştirmek, moleküler genetik çalışmalar yapmak, arı gen haritasını çıkarmak istiyoruz. Balda C13 ve C4 analizlerini yapabilmenin yanı sıra, laboratuarımızın bal konusunda akredite olmasını sağlamak, arıcılıkta coğrafik algılama sistemleri ve GPS kullanımı gibi teknolojik sistemlerin kullanımının sağlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca mobil sistemi pratik hale getirmek, geçmişten günümüze arıcılık malzeme ve ürünlerinin sergilendiği müze oluşturmak, balla beraber arı sütü, arı zehri, propolis ve polen üretim modelleri geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.