"ARABULUCULUK İÇİN GEÇ KALDIK"

"ARABULUCULUK İÇİN GEÇ KALDIK"
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşen 'Arabuluculuk Toplantısı'nda ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk ve arabuluculuğun iş dünyasına katkıları konuşuldu.

Toplantıda konuşan Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Dünya üzerinde arabuluculuk merkezinin açıldığı 161'inci ülke olarak geç kaldık" dedi.
ANLAŞMA ORANI ÇOK YÜKSEK

Ticaret yapan insanlar için en kıymetli sermayeni 'zaman' olduğunu belirten TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Arabuluculuk, anlaşmazlıkların çözüme bağlanmasında evrensel, eşitlikçi ve barışçıl bir yöntemdir. Hak odaklı değil menfaat odaklı bir araç olan arabuluculuk doğru bir ortak payda bulabilmek amacıyla tarafların çıkarlarını genişletebilmesi yolunu bulma biçimidir. Biz ticaret yapan insanlar için en kıymetli sermaye zamandır. Maalesef yargıda yığılma davaların çok uzun vadede sonuçlanmasına sebep olmaktadır. Adalet gecikmektedir. Fakat ticaretin bu gecikmeye tahammülü yoktur. 2013 yılının Kasım ayı ile 2015 yılının Ekim ayları arasında aralarında Samsun'un da olduğu 26 ilde bin 53 uyuşmazlığın, bin 32'si anlaşma sağlanarak çözüme kavuşmuştur" şeklinde ifadelerde bulundu.

TÜRKİYE GEÇ KALDI

Türkiye'nin arabuluculuk sistemine geçmek için geç kaldığını ifade eden Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Dünyada arabuluculuğun oraya çıkışını nüfus artışı, küreselleşme, sosyal ilişkilerin değişmesi, kültürel gelişim ve değişimler,  sağlamıştır. 160 ülkede arabuluculuk uygulaması var. Türkiye ne yazık ki biraz geç kalarak dünyada bu sisteme giren 161'inci ülke oldu" diye konuştu. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.