ANTİBİYOTİK DİRENCİNE DİKKAT!

ANTİBİYOTİK DİRENCİNE DİKKAT!
Gelişigüzel kullanılan antibiyotikler, vücudun antibiyotiklere karşı direnç oluşturmasına yol açıyor. Bu da hastanın ilacı kullanmasına rağmen hiçbir fayda görmeyeceği anlamına geliyor. 

Liv Hospital Samsun Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu  Dünya Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla antibiyotik kullanımı hakkında bilgilendirdi.

333333333.jpg

ENFEKSİYONLAR TEDAVİ EDİLEMİYOR 
Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Antibiyotik direnci ülkemizde ve dünyada gittikçe artmaktadır. Özellikle (verem/tüberküloz gibi) solunum yolları enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve idrar yolları enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmalarda direnç sıklığı gözlemlenmektedir. Antibiyotiklerin uygunsuz ve gereksiz kullanımı direncin artışındaki en önemli nedendir. Eğer antibiyotik direnci önlenmez ise 2050'li yıllarda her yıl 10 milyon kişinin ölümüne neden olabileceği bildirilmektedir" dedi.

TÜRKİYE'DE EN FAZLA TÜKETİLEN İLAÇ
Türkiye'de en fazla tüketilen ilaç grubunun antibiyotikler olduğunu belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, her üç reçeteden birinde antibiyotik yer aldığını söyledi. Yapılan bilimsel çalışmalarda Avrupa’da antibiyotik kullanım sıklığında Türkiye’nin yıllardır ilk sırada yer aldığını vurgulayan Leblebicioğlu, “En sık görülen uygunsuz antibiyotik kullanımı, enfeksiyon olmaksızın hastaların antibiyotik kullanmasıdır. Antibiyotikler bakterilere etkilidir. Soğuk algınlığı (nezle) grip gibi virüslerin neden olduğu hastaların tedavisinde yararları yoktur. Hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotikler önerilen süre ve dozda kullanılmalı, iyi oldum düşüncesi ile tedavi erken kesilmemelidir" şeklinde konuştu.

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.