Antalya buğdayını bulacak

Antalya buğdayını bulacak
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Hububat Çalışma Grubu 'Antalya Buğdayını Arıyor' projesi kapsamında, bölgeye en uygun buğday çeşidini belirlemek amacıyla deneme ekimlerine başladı.

ATB, Aksu'da 20 dekarlık ve Korkuteli'de 12 dekarlık alanda 22 çeşit buğday ekimi gerçekleştirdi.

Antalya Ticaret Borsası Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi, Antalya yöresinde yetiştirilen buğday çeşitleri içerisinde, yöreye en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi amacıyla Sektörel Çalışma Toplantısı düzenlemiş, toplantıda, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) arazilerinde deneme parsellerinin oluşturulması, denemelerde buğday üretiminde farklı buğday çeşitlerinin kullanılmasına karar verilmişti.

Buğday ekim dönemini bekleyen Antalya Ticaret Borsası, deneme ekimlerine başladı. ATB Ar-Ge Sorumlusu Ziraat Mühendisi Çetin Baver Salman ile BATEM'den Ziraat Mühendisi Ali Koç, tarım işçileriyle birlikte Aksu'daki 20 dekarlık BATEM arazisine ve Korkuteli'nin Kemerağzı köyündeki 12 dekarlık alana 22 çeşit buğday ekimini gerçekleştirdi. Haziran ayına kadar izlemesi yapılacak buğday çeşitleri arasında bölgeye en uygun buğday çeşidi belirlenecek, üreticilere önerilecek.

BUĞDAYDA KALİTE VE VERİM ARAYIŞI

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, yılda 256 bin ton buğday üreten Antalya'nın istediği ürün kalitesi ve verimine ulaşılamadığını söyledi. Ali Çandır, üreticiden gelen talep üzerine bölgeye uygun, verimli, kaliteli, hastalık ve zararlılara dayanıklı buğday çeşidini elde etmek için çalışma başlattıklarını açıkladı. Yöreye en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi denemesi amacıyla bu projenin hayata geçirildiğini aktaran Çandır, “Borsamızca yapılacak olan çalışmaların ilk etabını kamu ve özel sektörden temin ettiğimiz tohumların ekimi ile başlattık. Zaman içerisinde tohumların gelişimi, verimi ve kaliteleri değerlendirilerek üreticilerimizle paylaşılacaktır.” dedi.

Ali Çandır, projeye, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi Antalya Ajans Amirliği, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Birliği ile özel sektörün destek verdiğini aktardı. Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.