Ankara'da 'Cevherden Mücevhere' çini sergisi açıldı

Ankara'da 'Cevherden Mücevhere' çini sergisi açıldı
Çini ustası Turgut Tuna'nın "Cevherden Mücevhere" sergisi, Ankara'da Çankaya ve Altındağ belediyelerinin işbirliğiyle açıldı.

Geleneksel Türk El Sanatları Vakfı (GESAV) 25. yıl kutlaması kapsamındaki serginin açılışı birlikte yapan Altındağ Belediye Bbaşkanı Veysel Tiryaki ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, muhteşem çinilerin hikâyelerini ustasından dinledi. Açılışa, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya da katıldı.

BAŞKANLARDAN 'SANAT BİRLEŞTİRİR' VURGUSU

“Gerçek Ankara'da, Kaleiçi'nde sanata değer veren insanlar ve sanatçılarla biraradayız.” diyen Başkan Tiryaki, sanatın birleştirici gücü olduğunu söyledi. Toplum huzurunun sanatla sağlanabileceğini ve insanları yakınlaştıracağını kaydeden Tiryaki, “Sanat aynı zamanda birarada yaşama kültürünü ve toplumsal huzuru da getirdiği için desteklenmeli.” ifadelerini kullandı. Başkan Taşdelen de sanata ve kültüre saygının, aynı zamanda büyük bir emek de gerektirdiğini söyleyerek, sanatın Türkiye'de hak ettiği değeri bulamadığından yakındı. Taşdelen, “Yerel yöneticiler olarak, sanata ve sanatçıya sahip çıkmamız gerekiyor. Bizi biz yapan değerlerimiz, kültür ve sanattan geçiyor.” dedi. Aynı zamanda GESAV Başkanı olan Yılmazkaya ise açılışta yaptığı konuşmada, vakfın 30 yıllık serüvenini aktararak çok özel projeleri hayata geçirdiklerini, üreten sanatçılar ve sanata gönül veren bürokratların katkılarıyla ayakta durmaya devam ettiklerini söyledi.

Sergide, sanatçı Tuna'nın İznik çinilerinin günümüze kadar ulaşan önemli örneklerinin benzerleri ve kendine özgü çalışmaları yer aldı. Gözcü Sokak, No: 7, Atpazarı Ulus adresinde, GESAV'ın Anadolu Medeniyetleri Müzesi karşısındaki merkezinde açılan sergi, 11 Ocak 2015 tarihine kadar devam edecek.

TURGUT TUNA ÖMRÜNÜ ÇİNİYE ADADI

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunlarından olan Turgut Tuna, 1966 yılından bu yana çini sanatıyla uğraşıyor. 1970 yılında Kütahya Özçini Fabrikası'nda Çini Üretim Araştırma Geliştirme Birimi'ni kuran sanatçı, 1976 yılında kurduğu atölyesinde form ve desen tasarımı, kuvarslı hamur, sır ve boyalarıyla eserlerini üretiyor. Bursa Ulucami Çeşmesi restorasyon çinileri, Yeniceabat Köy Çeşmesi çinileri tasarım ve uygulaması gibi çalışmalarının yanısıra geleneksel İznik çinisi üretimi yoluyla iş sahası açma gibi çabaları da bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.