Anadolu’yu sahneye yansıttılar

Anadolu’yu sahneye yansıttılar
AKM'de sahnelenen muhteşem “Üç Bale” bale gösterisinin provalarıda gösteri kadar muhteşem oldu.

“Üç Bale” bale gösterileri provalarında AKM renkli görüntülere sahne oldu. Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin birbirinden başarılı sanatçıları çalışma esnasındaki performanslarıyla göz doldurdular.


ÇeşmeBaşı, Yoz Döngü ve Bebek adlı üç gösteriden oluşan “Üç Bale” Perşembe akşamı Atatürk Kültür Merkezi'nde Samsunlularla buluştu. Provalar esnasında ziyaret ettiğimiz Samsun Devlet Opera ve Balesi Sanatçılarının sergiledikleri performans görmeye değerdi.
Dün akşam Atatürk Kültür Merkezi'nde sahnelenen üç bölümden oluşan bale gösterisinin ana başlıklar halinde içeriği ise şöyleydi:
“ÇEŞMEBAŞI”
Anadolu'nun herhangi bir yerinde herhangi bir gününde geçer konu. Delikanlılar, çeşmeden su dolduran kızlarla şakalaşmakta, satıcı kızlar köye gitmektedir. Köyün en güzel kızı, biran oradan geçmekete olan yabancı bir ozanla, Türk şiirinde ve öyküsünde idealize edilen “Aşk İkili” sini imgeleyen bir düş kurar. Gerçekte çok kısa süren bu düş, köylülerin genç kıza dokunmasıyla bozulur…
Köye yavaş yavaş gecenin hüzünlü karanlığı çöker. Aşıkların yanık türküleriyle köylüler evlerine çekilir. Genç kız, düşlerinin kişileri Karagöz ve Hacivat ile baş başa kalmıştır. Çeşmebaşı, Türk folklorunda görülen gerçek kişilerle öykü kişilerinin birbirine karışmasıyla hazırlanmış fantastik bir baledir.

“YOZ DÖNGܔ
Köyünden kopup, iyi bir yaşam hayaliyle kente gelen fakat umduğunu bulamayan bir kişinin hayatını konu alan Yoz Döngü, oldukça etkileyici bir hikayeyi sahneye yansıtıyor.


“BEBEK”
Ocağa ağır bir sarısıcak çökmüştür. İsmail kucağında bebesi tozlu yolda ilerlemektedir. Dört yanında tarlalar uzanmakta, tarlalarda kadınlı erkekli köylüler çalışmaktadır. İsmail kalabalık bir köylü bölüğünün çalıştığı tarlaya yönelir. Onun geldiğini gören kadınlar işini bırakıp çocuklu adamın yöresinde toplanırlar. Herkes İsmail'in karısının öldüğünü bilmekte, çocukçocuk doğururken ölmüş o çok güzel. Sürmeli Zala'dan söz etmektedir. Zala ölünce çocuğu ortada kalmıştır. Çalışan İsmail çocuğuna bakamamaktadır.

Mihriban KOÇAKER