Alman casusları, Stalin’i Türkiye’ye kaçırmak istemiş

Alman casusları, Stalin’i Türkiye’ye kaçırmak istemiş
Rusya'nın çok okunan ulusal haftalık Argumentı i Faktı gazetesinin iddiasına göre İkinci Dünya Savaşı'nda Alman casusları Tahran Konferansı sırasında dönemin Sovyet lideri Josef Stalin'i Türkiye'ye kaçıracaktı.

Gazete 1 Aralık 1943'te İran'ın başkenti Tahran'da SSCB lideri Stalin, ABD Başkanı Franklin Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill arasında yapılan görüşmeleri sayfasına taşıdı. Habere göre Naziler, her 3 lidere yönelik suikast yapmayı planlıyordu. Suikast için Nazi Almanyası Güvenlik Dairesi'ne bağlı Gizli Servisi Başkanı ve 1 nolu Alman casusu Otto Skortseni, “Uzun Atlayış” isimli operasyon hazırladı.

Haberde operasyonla ilgili bazı belgelerin gizli tutulduğuna işaret edildi. İddialara göre Alman casusları Ermeni mezarlığında gizli tünel kazarak görüşmelerin yapıldığı Sovyet Tahran Elçiliği'ne sızmaya çalışıyordu.

Gazeteye konuşan ve İran arşivlerindeki belgelere atıfta bulunan İran tarihçisi Ahmad Saremi'nin iddiasına göre, Alman casuslarının asıl amacı suikastten ziyade her üç lideri kaçırmaktı. Nazi Almanyası, liderlerin esir düşmesinin o ülkelerde ve savaşan askerler arasında kaosa yol açacağına inanıyordu. İran basınına atıfta bulunan Rus gazete, Alman casuslarının Sovyet lideri Stalin'i önce Türkiye'ye sonra da Almanya'ya kaçırmayı planladığını iddia etti.

Fakat Sovyet istihbaratı Almanların planlarını altüst etti. İran'a 3 bin ajan gönderen Sovyet istihbaratı, 400 Alman casusu ve bölgeye özel uçakla gönderilen 14 kişilik özel suikast timini yakalamayı başardı.Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.