Aliağa'ya bal ormanı kurulacak

Aliağa'ya bal ormanı kurulacak
İzmir'in Aliağa ilçesi, aracılıkta atağa geçti. Yörede arıcılıkla uğraşan vatandaşlar.

"Aliağa Bal Üreticileri Birliği" kurmak üzere biraraya geldi. Uzun yıllardır arıcılık işiyle uğraşan ve birliğin kuruluşuna öncülük eden Bayram Karcı, ilçe genelinde 4 bin 550 yerleşik arılı kovan bulunduğunu belirterek, yılda 15 ton bal ürettiklerini söyledi.

Aliağa yöresinde arıcılık işiyle uğraşan üreticileri bilinçlendirmek, arıcılığı geliştirmek, bal üretimini arttırmak, bal satışlarında oto kontrolü sağlamak ve üreticileri arıcılığa teşvik etmek için Aliağa Bal Üreticileri Birliği'ni kurma kararını aldıklarını belirten Karcı, şunları söyledi: “Birliğimizin kuruluş aşamasını tamamlamak üzereyiz. Hedefimiz, yıl sonundan önce faaliyete geçmek. Kuruluş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte hemen harekete geçeceğiz. Üniversitelerimizle birlikte çalışacağız. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız'la işbirliği yapacağız. Öncelikli amacımız, bilinçli üretimi sağlamak ve yine buna paralel olarak tüketiciye tamamen doğal, sağlıklı ürünler sunmaktır. Bu konuda Aliağa Belediye Başkanımız Serkan Acar da bize tam destek veriyor.” Arıcılığın kârlı ve zahmetsiz bir iş olduğunu dile getiren Karcı, sektörde balın yanısıra polen, balmumu ve propolis gibi ürünlerin de elde edildiğini, ülke ekonomisine önemli girdiler sağladığını ve sağlık açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

ÜRETİMDE HEDEF 100 TON

Aliağa'da yılda 15 ton bal ürettiklerine dikkat çeken Bayram Karcı, “İlk hedefimiz, yılda 100 ton bal üretimine ulaşmak. Bu hedefe ulaşabilmemiz için üreticileri arıcılığa teşvik etmek zorundayız. Bunun için de Aliağa'da arıcılığa yönelik eğitim kursuları açacağız.” diyerek, arıcılık yapmak isteyenlere yardımcı olunacağını söyledi.

ALİAĞA'YA BAL ORMANI

Devletin arıcılığa büyük önem verdiğini sözlerine ekleyen Karcı, “Tarım Bakanlığı'nın yanısıra Orman ve Su İşleri Bakanlığı da arıcılığı önemsiyor. Orman Bakanlığımız, bal üretimini arttırmak amacıyla Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde bal ormanları kuruyor. Biz de bakanlığımıza bağlı İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden talepte bulunduk. Çok yakın bir zamanda Aliağamız'ın Çıtak yöresinde bir bal ormanı kurulacak. Burada, arıcılık verimi için önem arz eden otsu ve çalımsı bitkiler yetiştirilecek. Bakanlığımızın öncülüğünde gerçekleşecek olan bu proje sayesinde ilçemizde faaliyet gösteren arıcılarımız, ekonomik olarak ciddi anlamda kalkınacak,.” diye konuştu.

SAHTE BAL UYARISI

Sahte bal üretimi ve satışıyla mücadele etmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüklerinin her üreticiye özel bir işletme numarası verdiğine dikkat çeken Karcı, “Bu numara, kimlik numarası gibidir. sahtesi olmaz ve bir başka üretici tarafından kullanılamaz. Kullanıldığı takdirde bunun cezası 8 bin TL civarındadır. Her arıcının, bu numarayı sattığı bal kavanozunun üzerinde bulundurması gerekiyor. Bu noktada tüketicilerimiz, üzerinde işletme numarası olan balları tercih etmelidir. İşletme numarası olan ballar, hakiki baldır. Bizim tavsiyemiz, tüketicilerimizin balı bildikleri, güvendikleri yerlerden satın almaları yönündedir. Bir gerçek var ki arı, hiçbir zaman ayıplı mal üretmez. Ayıplı malı, bu piyasadaki sahtekâr satıcılar yapar. Ayrıca balda kristalleşme olabilir, donabilir ama bu durum asla içerisinde bir katkı maddesi olduğu anlamına gelmez. Hakiki balın donabilir olması gerekiyor. Sadece çam balının donma süresi, çiçek balına göre biraz daha fazladır.” dedi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.