AGTE testi çocukları gelişimsel açıdan değerlendiriyor

AGTE testi çocukları gelişimsel açıdan değerlendiriyor
Büyük Anadolu Hastaneleri’nde görev yapan Uzman Psikolog - Psikoterapist Sena Özkan, "Kısaltması AGTE olan Ankara Gelişim Envanteri testi ile bebek ve çocukların gelişimsel açıdan gecikme ya da düzensizlik gösterip göstermediği incelenmektedir" dedi.

0-6 yaş aralığındaki her çocuğa 'Gelişimsel Tarama Testi' yapılmalı önerisinde bulunan Uzman Psikolog - Psikoterapist Sena Özkan, bu testlerden biri de Ankara Gelişim Envanteri testi yani AGTE'dir diyerek, "Ankara Gelişim Envanteri testi yani AGTE testi, 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilmesi amacıyla uygulanan gelişim envanteri testidir.

ÖZ BECERİLERİ İNCELENİYOR
0-3 aydan başlayarak, 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlarla çocukların dil-bilişsel gelişimleri, zihinsel becerileri,  küçük ve büyük kas gelişimleri, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri incelenmektedir. Bu test ile bebek ve çocukların gelişimsel açıdan gecikme ya da düzensizlik gösterip göstermediği incelenebilir. Bir çocuğun genel gelişimi ile normal mi? gecikmeli mi? olduğu sorularına cevaplar bulunan bu testte çocuğun hangi gelişim alanında, nerede olduğu, ne tip becerilere sahip olduğu hangi alanlarda geliştirilmesi gerektiği gibi bir bilgiye test sonucu ile ulaşılabilir.

ANNE VE BABAYA DA TEST
AGTE testi uygulanması çocuğa sorular sorulur ve puanlama yapılır. AGTE testinde anne ve babaya da sorular yöneltilebilir. AGTE raporlama ve yapılan testten elde edilen sonuçta genel gelişim ve becerilerin takvim yaşına göre bulunması sağlanır. Puanlamaya göre çocuk yüzde yirmi ila yüzde otuz arasında ise risk altındadır, bu durumda çocuğa gelişimsel gerilik tanımı verilir. Çocukların ihtiyaçlarına yönelik eğitim programları hazırlayarak aileleri gerekli şekilde yönlendirilir. Erken yaşta da bu durumun takibi çocuğun geleceğine yön vereceğini unutmamak gerekir" diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.