ABD'de olaylar dinmiyor

ABD'de olaylar dinmiyor
ABD'nin Missiouri eyaletinde, jürinin 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ı öldüren beyaz polis memuru Darren Wilson'ın yargılanmasına gerek olmadığına karar vermesinin ardından yaşanan şiddet olayları ikinci gününe girdi.

Ülke çapında karara karşı yapılan protesto gösterilerinde, değişik kentlerde polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.
Ferguson'da jürinin kararını protesto eden göstericiler, aralarında polis araçlarının da bulunduğu birçok aracı, işyerini ateşe verdi, bazı işyerlerini de yağmaladı. Polis ile göstericiler arasında zaman zaman çatışmalar yaşanırken, polis göz yaşartıcı bomba kullanarak göstericilere müdahale etti. Olayların yatışmaması üzerine, Eyalet Valisi Jay Nixon, Ulusal Muhafızları da çağırarak bölgedeki güvenlik gücü sayısını üç katına çıkarma kararı aldı. Ülke genelinde yapılan gösteriler, ülkenin Başkent Washington D.C, Chicago, Los Angeles, Philadelphia, Boston, Seattle, Oakland gibi büyük kentlerde düzenlenen protesto gösterilerinde de zaman zaman şiddet yaşandı. Çoğunluğu Ferguson'da olmak üzere, 100'ü aşkın kişi polis tarafından gözaltına alındı.

NEW YORK'TA POLİSLE GÖSTERİCİLER ARASINDA ARBEDE

New York'ta düzenlenen protestolarda da polisle göstericiler arasında arbede yaşandı. Göstericiler, New York'u New Jersey eyaletine bağlayan Lincoln Tüneli ile kentin en yoğun yaya ve araç trafiğine sahip bölgelerinden Times Meydanı'nda araç trafiği akışını uzun süre engelledi.
Union Meydan'ında toplanan 1000'i aşkın kişinin katıldığı protestoya destek veren Columnia Üniversitesi'nden Gabriella Pelsinger ve Dunni Oduyemi, gösteriye polis şiddetine karşı oldukları için katıldıklarını söyledi. Dunni Oduyemi, "Beyazların egemenliğinin sonucu bu ve buna karşı direnmemiz gerekiyor. Ayrıca buradayız çünkü, ortada bir suçlama yok ki, olsaydı bile hapishaneler adalet, polis de güvenlik için emin yer ve kişiler değil. Biz buna inanyoruz" dedi. Gabriella Pelsinger kendisinin de arkadaşı gibi düşündüğünü belirterek, "Bu ülkede polisin genç siyah insanları öldürme örneklerini, milyonlarca siyah hapse atan suç ve adalet sistemini yeniden gözden geçirmek gerek. Bütün bu olanlara karşı durmak için buradayım" diye konuştu.
Union Meydanı'ndan ayrılarak kendilerince uygun gördükleri sokak ve caddelerden Lincoln Tüneli girişine ulaşan göstericiler, tünele girmek ve yürüyüşlerini burada sürdürmek istedi. Polisin buna izin vermemesi üzerine göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı. Polis burada bazı kişileri gözaltına aldı.
New York sokaklarındaki yürüyüşlerini "Eller havada, ateş etme", "Adalet yoksa barış da yok', "Katil polisi hapse atın", "Kimin sokakları, bizim sokaklarımız", "Mike Brown için adalet" sloganları ve ellerinde taşıdıkları polis şiddetine karşı mesajlar taşıyan dövizlerle sürdüren göstericiler, daha sonra Times Meydanı'na ulaştı. Göstericiler, burada polis şiddetini eleştiren konuşmalar yaptı. Protestoya katılanlardan Damere Wilson, DHA'ya yaptığı açıklamada, "Buradayım çünkü siyahlara bu ülkenin insanları değilmiş gibi muamele edilmesinden bıktım. Michael Brown için adalet istemek için buradayım. Adalet bize verilmiyorsa biz almak zorundayız, hepsi bu" dedi.
Göstericiler, Times Meydanı'nda Michael Brown anısına, elleri havada olmak üzere bir dakikalık sessiz saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından DHA'ya konuşan Amerikalı gençler de Michael Brown'ı vurarak öldüren polis memurunun serbest bırakılmasına karşı çıkmak için gösteriye katıldıklarını söyledi. "Suçlu bulunması, tutuklanması gerekirdi ama hiçbir şey yapmıyorlar. Bizi koruması gereken polis bize ateş ediyor, siyah gençlerimizi öldürüyor ve bunun son bulmasını istiyoruz" diyen Amerikalı gençler, "Siyahların hayatı da önemli" dedi.
Başka bir Amerikalı genç kız da aynı gerekçelerle protestolara destek verdiğini söyledi. Göstericilerin Times Meydanı'nda araç trafiğinin akışını engellemesi üzerine, polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Polisin bazı göstericilere karşı biber gazı kullandığı müdahale sırasında gözaltına alınanlar oldu. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.