50 YAŞ ALTI KÖRLÜĞÜN BİRİNCİ NEDENİ DİYABETİK RETİNOPATİ

50 YAŞ ALTI KÖRLÜĞÜN BİRİNCİ NEDENİ DİYABETİK RETİNOPATİ
Dünyada hızla artan diyabet hastalığına dikkat çekmek için her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak anılıyor.

Türkiye'de 5.2 milyon kişinin mücadele ettiği diyabet hastalığının en ciddi komplikasyonları ise gözde görülüyor. Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş ve düşüşler gözün sinir tabakasını etkileyerek diyabetik retinopati hastalığına neden olabiliyor. Diyabetik retinopati, 50 yaş altı körlüğün birinci nedeni olarak gösteriliyor

Diyabet, ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. Diyabet hastalarının vücutta yol açtığı komplikasyonlar arasında en çok etkilenen organ gözdür. Diyabetin, gözün özellikle sinir tabakası dediğimiz retinayı ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyerek çalışmasını bozduğunu belirten Dünyagöz Samsun Başhekimi Ali Tarık SAKOĞLU, diyabete bağlı göz hastalıkları içerisinde en sık görülenin diyabetik retinopati olduğunu ifade etti. Op Dr Ali Tarık SAKOĞLU diyabetik retinopati hastalığının erken teşhis ve tedavi edilmezse görme kaybına bile yol açabildiğini vurgulayarak, hastalığın 50 yaş altı körlüğün birinci nedeni olarak gösterildiğini açıkladı.

Görme kaybına neden oluyor

Diyabetik retinopatinin erken, orta, ileri dönemlerde görmeyi farklı derecede etkilediğini ifade eden, Op Dr Ali Tarık SAKOĞLU hastaların özellikle makula yani sarı nokta bölgesi zarar görmüşse görme kaybının arttığını açıkladı. Bu hastaların yakın görmelerinin bozulduğunu, bazı hastalarda görmenin yüzde 5 oranında azalırken, bazı hastalarda bu oranın yüzde 90'a çıkabildiğini belirten Op Dr Ali Tarık SAKOĞLU,bu açıdan hastalığın erken teşhis ve tedavisinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

10 yıllık diyabet hastasında görülme riski yüzde 90

Diyabetik retinopatinin erken başladığını ancak gözdeki hasarının yavaş yavaş oluştuğunu belirten Op Dr Ali Tarık SAKOĞLU, hastalığın gelişmesinde temel faktörün hastalığın süresi olduğuna dikkat çekti. Hastalık yaşı uzadıkça diyabetik retinopatinin gelişme riskinin arttığını belirten Op Dr Ali Tarık SAKOĞLU, 5 yıldan bu yana diyabet hastası olan bir kişide diyabetik retinopati gelişme riskinin yüzde 50 olduğunu söyledi. Op Dr Ali Tarık SAKOĞLU 10 yıllık bir diyabet hastasında bu oranın yüzde 90'a çıktığını ifade etti.

Diyabet hastaları için göz dibi muayenesi şart

Diyabetin komplikasyonlar oluşmadan kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çeken Op Dr Ali Tarık SAKOĞLU, Tip 1 diyabet hastalarının hastalığın beşinci yılından itibaren, Tip 2 diyabet hastalarının ise tanı konur konmaz göz muayenesine gitmesi gerektiğini ifade etti. Op Dr Ali Tarık SAKOĞLU, diyabetik retinopati tanısı konulduğunda hastaların zaten yaklaşık 5 yıldır fark edilmemiş diyabeti olduğunun altını çizdi. Diyabetik retinopati teşhisi konulan hastaların ise 3-4 ay aralıklarla kontrole gelmesi gerektiğini söyleyen Op Dr Ali Tarık SAKOĞLU, diyabetik retinopatinin ciddi ve takip edilmesi gereken bir hastalık olduğunu ifade etti. Diyabet hastalarının özellikle göz dibi muayenesi yaptırmaları gerektiğini belirten Op Dr Ali Tarık SAKOĞLU, bu yöntemin retinada meydana gelen değişiklikleri erken safhada tespit edilmesini sağladığını ve hastaya başarılı şekilde tedavi olma şansı sunduğuna da dikkat çekti.

Diyabetik Retinopatinin Tedavisi

Diyabetik retinopatiyi tedavi eden yöntemlerin başında lazer fotokoagulasyon olduğunu ifade eden Op Dr Ali Tarık SAKOĞLU, şöyle konuştu: “lazer fotokoagulasyon kan damarlarındaki sızıntıyı engeller ve kan gitmeyen iskemik retinanın kapatılmasını sağlar. Lazer fotokoagulasyonuna ilave olarak hastalığın ileri dönemlerinde İntravireal enjeksiyon tedavisi de güncel bir tedavi şeklidir., Diyabetik retinopati tedavisinin takibi ve tedavisi iyi yapılmaz ise ameliyata kadar gitmektedir. Diyabetik retinopati ameliyatları çok komplike ve pahallı ameliyatlardır. Bu nedenle diyabet hastalarının düzenli bir şekilde takip ve tedavilerinin yapılması gerekmektedir.





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.