5 BİN YILLIK AMELİYAT İZLİ KAFATASLARI İLGİ GÖRÜYOR

5 BİN YILLIK AMELİYAT İZLİ KAFATASLARI İLGİ GÖRÜYOR
SAMSUN'da Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergilenen 5 bin yıl öncesinde beyin ameliyatı yapılmış kafatasları görenlerin dikkatini çekiyor.

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, 1981 yılında yapılan kazılarda bulunan kafataslarında ameliyat izlerinin olduğunu söyledi. Ünal aynı bölgede 2010 yılında volkanik camdan yapılan 4 bin yıllık iki ameliyat neşterinin de bulunduğunu belirtti.

Bafra İlçesi'nde 1974 yılında başlatılan İkiztepe kazılarında, 1981 yılında Prof.Dr. Önder Bilgi'nin ekibi tarafından bulunan üç kafatasındaki izler, o dönem de beyin ameliyatı gerçekleştirildiğinin göstergesi olduğu belirtildi. İkiztepe Höyü'ğünde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan yaklaşık 690 mezardan 8'inde bilinçli ameliyat izleri yer alan bu kafataslarının bulunduğunu dile getiren Ünal, "Kafatasları bulunduktan sonra yapılan incelemede İlk Tunç Çağı'na yani milattan önce 3 bin yılına ait oldukları belirlendi. Kafataslarındaki izlere baktığımızda bunların bilinçli olarak yapılmış müdahaleler olduğunu anlıyoruz. Çalışmalarda müdahale sonrasında kafatasında iyileşme olduğu yani kişinin daha sonra yaşamaya devam ettiği belirlendi. Bu izlerin beyin ameliyatlarının izleri olduğu belirgindir. Kalıntılardan o bölgede yaşayan insanların savaşçı bir toplum olduğunu anlıyoruz. Bu da beyin ameliyatı varsayımı güçlendiriyor“ dedi.

VOLKANİK CAMDAN YAPILMIŞ NEŞTERLER BULUNMUŞTU

Ünal, 2010 yılında İkiztepe Höyüğü'nde yapılan kazılarda 4 bin yıl önce ameliyatlarda kullanılan obsidiyen (volkanik cam) neşterler bulunduğunu da belirterek, “Obsidyenin çok keskin ve hijyenik bir malzeme olduğunu biliyoruz. Uzmanların yaptığı araştırmada neşterlerin hala kullanılabilir halde olduklarını belirlediler. Bulunan neşterler de bize kafataslarındaki izlerin beyin ameliyatı izleri olduğunu gösterdi" diye konuştu. Ünal, müzeyi ziyaret eden kişilerin ameliyat izli kafataslarına şaşırıp ilgi gösterdiklerini dile getirdi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.