5 bin nüfuslu köyün suyu kesildi

5 bin nüfuslu köyün suyu kesildi
Muş merkeze bağlı yaklaşık 5 bin nüfuslu Sütlüce köyünde bazı vatandaşların elektrik borcunu ödememesi içme suyunun kesilmesine neden oldu.

Su kesintisinin yaşandığı köyde ev hanımları ve genç kızlar el arabalarıyla bir inşaatın sondajından su getirmek zorunda kalıyor. Elektrik borcunu yatırmayan vatandaşlara tepki gösteren ev hanımları, günde 15- 20 defa el arabalarıyla su taşımak zorunda kalıyor.

Günde 20 defa el arabasıyla içme suyu getirmek zorunda kaldığını belirten Gülbahar Toplu, yetkililerin acil çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. 11 nüfuslu bir eve su yetiştiremediğini ifade eden Gülbahar Toplu, şunları söyledi: “Vali ile görüşmek isterim, mahallemiz sahipsizdir, Muş sahipsiz. Oy zamanı geldiğinde gelip oy topluyorlar. Şimdi ise su yok. Valinin ve belediye başkanının eşleri bu durumu kabul ediyorlarsa biz de kabul edelim. Elektrik borcunu vermeyenlerin suyunu kessinler, verenlere ise bunu yapmasınlar. Daha önce de belediyeye bağlıydık borcunu vermeyenlerin kesiliyordu. Sadece bunu diyoruz. Ama gerçekten bunu yapmalarına hakları yok. Günde yüz defa belki gidip geliyoruz. Benim evimde 11 insan kalıyor ve bunlar nasıl susuz dayansın. Kim kabul etmiş ki ben kabul edeyim.”

Elektrik parasını veren vatandaşların da muhtarı suçladığını ve bunun doğru olmadığını ifade eden Hicran Toplu, itfaiyenin köy olması nedeniyle su getirmemesini eleştirdi. Kar yağdığında ve don olduğunda yine aynı durumu yaşamak istemediklerini kaydeden Toplu, “Parasını ödeyen insanın parasını Muhtar neden götürüp vermesin ki. Böyle bir şey kabul edilemez. Bunca insanın vebalini üzerime alam. Yani bundan yaklaşık iki ay önce aynı durum ile karşı karşıya geldik, susuz kaldık ve itfaiye bir defaya mahsus geldi herkes suyunu alabildi. Sordum, 'Neden her gün gelmiyorsunuz' diye, biz her gün bu çeşmenin başındayız. Allah razı olsun komşumuz belki su vermeyebilir, herkese su veriyor. Bir gün yangın çıktığı zaman itfaiye gelmeyecek mi? O ev yanıp kül mü olacak, mecburen gelmesi gerekiyor. Dağ başındaki insan bile bu durumda değil. Böyle olmaz ve kimsenin vicdanı kabul etmez. Kar yağdığı zaman ve su geldiğinde borular buz tutsa o zaman ne yapacağız. Kim nereden kalksa Muhtarı suçluyor. Parasını vermeyenler yüzünden biz su vermek zorunda kalıyoruz. Birileri artık buraya sahip çıksın.” dedi.

“KÖY BELEDİYEYE BAĞLANSIN, YOKSA BU SORUN ÇÖZÜLMEZ”

Sütlüce Köy Muhtarı Hasan Öztürk ise muhtar olarak para toplama yetkisinin olmadığını ifade ederek birçok vatandaşın maddi durumunun iyi olmadığını ve çaresiz kaldıklarını söyledi. Bir kısım köy halkının para vermesine rağmen yeterli olmadığının altını çizen muhtar Öztürk, “Geçmiş belediye başkanı döneminde böyle oldu. Dönemin Belediye Başkanı Necmettin Dede gelir gelmez köyün suyu kesildi. 5 bin nüfusu olan bir köydür. 5 okul, 5 cami var. 2007'den beri elektrik kurumu 10 defa zam yapmıştır ve biz 10 lira istedik. Ne yazık ki köylüler onu da veremedi. Bir kısım verdi ama köyün bir kısmı varoş, vatandaş fakirdir veremiyor. Bir kısım veriyor ama veremeyenler yüzünden su kesiliyor. Geçenlerde milletvekili ile görüştüm, elektrik kurumunun özelleştiğini söyledi. Tamam, özelleşmişse bu vatandaşlar perişan mı olacak. Yarın kış olduğunda don yaptıysa bütün köy kilitlenir. Onun için bir çaresine bakmak lazım. Yani sadece muhtarla ve vatandaşla olmuyor. Buyurun vatandaşın durumu ortada. Devlet buna bir el atsın yahut belediyeye bağlasın. Belediye hiç olmasa alabiliyor, ben muhtar olarak alamıyorum, mümkün değil. Zaten belediye başkanından yazı almışım, her halde 800 ile 900 arasında imza almışım. Bunu da sayın valime ve belediye başkanıma vereceğim, köyü belediyeye bağlasınlar. Benim polisim, jandarma ve zabıtam yok, ben nasıl vatandaştan para alabilirim. Benim buna yetkim yok.” dedi.

Köy halkının gerçekten çok zor durumda olduğunu ve kadınların adeta işkence gördüğünü vurgulayan Muhtar Öztürk, “Bundan evvel iki ay önce Sayın Valinin hanımı geldi, tüm bayanları topladı hepsine sordu, bayanlar hepsi de diyor muhtarın suçu yok, suç beylerimizde para ödemiyorlar ve biz de bu işkenceyi görüyoruz. Şuan için su açılsın, vatandaşın durumu ortada. Gerçekten zor durumdayız. Muhtar olarak benim para toplama yetkim yok.” şeklinde konuştu.

Su taşıyan kadınlar ise, bazı vatandaşların para vermemesini kabul etmediğini ve sorunun çözümünü istediler. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.