4 yılda 1301 kadın konukevinde barındı

4 yılda 1301 kadın konukevinde barındı
SAMSUN Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, 2011'den bu yana kentteki Kadın Konukevi'nde bin 301 kadın, 615 çocuğa hizmet verildiğini söyledi.

Balcı, kadın konuk evinde kalan kadınların umutsuzluk, suçluluk, utanç ve korku gibi duygularının yenilmesi, özgüvenlerinin gelişmesi, gerektiğinde yeni yaşam seçeneklerinde başarılı olabilmeleri için birçok destek verildiğini belirtti.

Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair kanun kapsamında 06 Aralık 2012 tarihinde hizmete başlayan Samsun Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nde şiddet mağdurlarına psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal alanda rehberlik ve danışmanlık hizmeti verildiğini, aynı zamanda farkındalık yaratmaya yönelik eğitim çalışmaları sürdürüldüğünü söyledi. Balcı, şiddet uygulayan, alkol madde kullanan ve çeşitli ruhsal hastalıkları olan şiddet uygulayanlarla da birebir görüşmeler gerçekleştirildiğini, tedavileri yönünde çalışmalar yapıldığını dile getirerek, "6 Aralık 2012’de hizmete giren Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine bugüne kadar toplam 3 bin 857 kişi şiddete maruz kalarak başvuruda bulunmuştur. 3 bin 857 kişiden 3 bin 732'si kadın, 125'i ise erkektir. Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi tarafından hizmet verilen şiddet uygulayan sayısı ise 211'dir" dedi. 

Şiddet mağduru kadınlara ve beraberindeki çocuklara Kadın Konukevi hizmet modeli ile barınma hizmeti sunulduğunu kaydeden İl Müdürü Balcı, "Kadın Konukevi'ne doğrudan başvuru kabul edilmemektedir. Güvenlik nedeniyle adres ve konukevini yerini deşifre edebilecek tüm bilgiler gizli tutulmaktadır. Kadın Konukevi'ne kabulünü isteyen kadınlar, 6284 Sayılı Kanun kapsamında hakkında barınma tedbiri kararı verilen kadınlar, mesleki görüşmeler sonucunda hayati tehlikesi olduğu tespiti yapılan kadınlar, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğünce başvuru işlemleri başlatılarak Kadın Konukevi'ne kabul edilmektedirler. Konuk evinde 6 ay süreyle kalabilmekte, bu süre 1 yıla uzatılabilmektedir. 1 yıl sonunda kadın başka bir kadın konukevine de nakil olabilmektedir. Kadın Konukevi'nde kaldıkları süre içinde meslek elemanlarınca görüşmeler yapılmakta, kadının yaşadığı olumsuz olayı atlatması yönünde destek olunmaktadır" diye konuştu. 

KONUK EVİNDE KALAN 60 KADIN İŞE YERLEŞTİRİLDİ

Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, 2011’den bu yana Samsun'daki Kadın Konukevi'nde bin 301 kadın, 615 çocuğa hizmet verildiğini belirterek 60 kadının meslek sahibi edindirilerek işe yerleştirildiğini dile getirdi. Balcı, "Kadın Konukevinde kalan kadınların umutsuzluk, suçluluk, utanç ve korku gibi duygularının yenilmesi, özgüvenlerinin gelişmesi, gerektiğinde yeni yaşam seçeneklerinde başarılı olabilmeleri için psikolojik destek verilmekte, gerek duyulması halinde Ruh Sağlığı Hastanesi'ne yönlendirilen kadınların psikiyatrik yardım almaları sağlanmaktadır. Ailesi ya da eşine geri dönüşü olmayan kadınların varsa çocuklarına yönelik mesleki çalışmalar yapılarak çocukların 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında değerlendirilmesi veya alternatif hizmet modellerinden yararlandırılması sağlanmaktadır. Kuruluşa anneleri ile birlikte kabul edilen çocukların okul çağında olmaları durumunda öğrenimlerine devam etmeleri sağlanmaktadır. Yaş grupları uygun olan çocuklar olanaklar ölçüsünde ücretsiz kreş imkanından yararlandırılmaktadır" dedi.

ŞİDDETE KARŞI 6 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ

Balcı, burada kalan ve sağlık problemi olan kadınların ve çocuklarının sağlık kontrollerinin de yaptırıldığını söyledi. Balcı kadınların meslek sahibi olmaları için İşkur işbirliğiyle meslek edindirme kurslarına da katılımlarının sağlandığını, kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık yaratmaya yönelik eğitim çalışmaları kapsamında Samsun ili ve ilçelerinde yaşayan 6 bin 216 kişiye ulaşıldığını da belirtti. 

ŞİDDETE YOL AÇAN NEDERLERİ ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ

Şiddetin önlenebilmesi anlamında şiddete uğrayan kişinin içinde bulunduğu durumu ilgili kamu kuruluşlarına iletmesi gerektiğini ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı şöyle konuştu:

"Vaka geldiği zaman biz kendisi ve çocukları ile ilgili sıkıntılarının çözüm yoluna gidiyoruz. Eşi ile ilgili sıkıntı varsa hem kendisine hem eşine yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz. Şiddete yol açan nedenleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Hukuki sürecinde takip edilip gerekli müeyyidelerin yapılması gerekiyor. Şiddetin son bulması için şiddet uygulayan kişinin yaptığının yanlış olduğunun gösterilmesi ve yasal uygulamaların gerçekleştirilmesi lazım. Kişinin şiddetin zararlı ve kötü bir şey olduğunu kabul etmesi lazım. Kabul ettikten sonra nasıl çözüm yolu geliştirilip nasıl davranış tarzı geliştirilmesi lazım ki şiddet aşamasına gelinmesin. Ama bütün bunlara rağmen devam edecek bir pozisyon varsa hukuki cezai müeyyidesinin gösterilmesi lazım." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.